Male novine: E-časopis u nastajanju

Šta činiti? Jedan od mogućih pravaca kretanja je i pokretanje Malih novina kao novog elektronskog časopisa za književnost, politiku i druge stvari koje menjaju svet. Pod jednim od najstarijih imena koje su novine nosile na Balkanu, Male novine su još jedna savremena alternativa i nije isključeno da je to baš ona u kojoj ćete poželeti da povremeno boravite.

Koreni te ideje su duboki. Naime, pre 120 godina, pisac, novinar i socijalista, učenik Černiševskog, Pera Todorović osnovao je Male novine, prvi slobodni, komercijalni list u Kraljevini Srbiji koji se prodavao na ulici.

Todorović je proganjan pod obe dinastije, 20 puta je hapšen, vlasti su ga osudile i na smrt, a socijalisti proglasili renegatom. Medjutim, Male novine su uporno preispitivale sadašnjost i budućnost, dostižući tiraž i do 30.000 primeraka, sve dok se 1903. nisu ugasile.

Oslanjajući se na tradiciju koju je uspostavio Pera Todorović pre više od jednog veka, Male novine donose raznovrsne sadržaje. Koncipirane po ugledu na Njujorker, Male novine su vrsta književnog portala koji objavljuje recentnu književnost koja je okrenuta čitaocima, praćenu sa više rubrika koje paralelno analiziraju i stvarnost.

Pera Todorovic

Pera Todorovic

U novim vremenima i pred sasvim novim izazovima, ali u jednako neprozirnoj magli društvenog beznađa, Male novine se obnavljaju kao elektronski književno politički list za čitaoce probranog ukusa. Za Male novine pišu profesionalni pisci, novinari i razni drugi autori, čineći to iz zadovoljstva, neopterećeni uređivačkim politikama listova za koje rade ili zahtevima trenutka.

Šta nas čeka? Čitaoci mogu da očekuju književnost mlađe generacije, prozu i poeziju, savremenu karikaturu, ali i svežu filmsku kritiku kroz rubriku Sinematograf, nazvanu tako po tekstu iz starih Malih novina, koje su prve objavile da je film stigao na Balkan.

Uz prozu, poeziju i umetnost, Male novine donose i Malu hroniku, rubriku sa aktuelnim dnevnim postovima, a čitaoci će moći da prate i Našu stvar, satirične crtice o stvarnosti, kao i kritičku rubriku Šta činiti? Nazvana tako po delu koje je inspirisalo revolucionare i socijaliste sa početka XX veka, ova rubrika će okupljati stručnjake i poznavaoce najraznovrsnih oblasti koji će kroz svoje kritičke osvrte komentrisati, ali i dati znalačke predloge “šta činiti” u konkretnim oblastima, od kulture do mašinogradnje.

Trenutno elektronske Male novine rade u eksperimentalnom režimu. Ali, spremaju sve više priča i sve više autora, sve do velikog starta 1.maja 2010.

Pratite kako rastemo!


Objavile: Male novine | 7. 02. 2010.

Posaljite komentar


1 + two =