Dragoljub Stanković: ATENTAT

TRI LIKA MODERNE SRBIJE

U mom srcu tri se lika spajaju u jedan. Više ih ne razlikujem. Njihove sudbine bile su slične. Nekada mi se čini, skoro iste. Kad pomislim na jednog javlja se glas drugog, osmesi im se mešaju do nerazlučivosti. Svaki bio je razapet i izgoreo je.

U sopstvenoj vatri, onoj koju je sam za sebe pripalio i održavao kao Đordano Bruno. Ta strašna cena za šta je plaćena? Vatra i Ništa.

Pogađate, prvi u nizu pesnik je Branko Miljković. On je bio najbrži. Kometa. Već je nepodnošljivo goreo kada se pojavio. Pokušao je i uspeo da u pesmi privremeno prevaziđe dodir Strašnog iz ratnog užasa koji ga je i hitnuo u nebo pevanja. Noć suviše velika za moje zvezdano čelo .

Drugi se rodio otprilike kad Miljković postaje poznat. On je glas. I on je bio pesnik. I ako sam negde stigao bilo je iznutra. Milan Mladenović. Šesnaesta godina od smrti.

Treći u nizu potpuno je jasan, kristalno artikulisan, lice napretka ove zemlje, vatra i kometa, takođe. Ubijen je pre sedam godina. Zoran Đinđić.

Ni poezija, ni rok muzika, ni politika, nisu ostale iste kao što su bile pre njih. Zauvek su podigli lestvicu na visinu koju sada mi moramo preskakati. Sve zajedno su nas podigli do te visine, pokazali da je to moguće. Vatra je preobrazila svet.

Susret ovakvih duhova sa smrću uvek je jedinstven. O smrti izuzetnih, čaršija koja je oličenje pervertirane svesti mediokriteta, uvek ispreda priče. Tolika je fascinacija autentičnim. Ono se mora relativizovati, inače se ukazuje u nepodnošljivo jednostavnom obliku koji povlači granicu između vrednog i podlog.

Želim ovim prilogom da pozdravim pripadnike generacije kojoj pripadam i mlađe i da im javim da su to bile velike pobede tradicije moderne Srbije na koju mozemo biti ponosni i na koju se srećom nastavlja naša borba za humanije društvo i normalan život u ovoj zemlji, jer Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude.


Dragoljub Stanković, pesnik, kritičar, intervjuer, rođen 1971. godine u Jagodini. Redovni je kritičar poezije u listu Danas (književni dodaci Beton i Knjiga) kao i na Trećem programu radio Beograda. Intervjue i izbore radi i u rubrici Bunt i otpor na web portalu e-novine.com. Objavio knjigu poezije Pesme jednog dana (2005, KOV), a ove godine se od istog izdavača očekuje i nova knjiga pesama Barka. Živi u Beogradu. Od februara 2010. je autor Malih novina.


Objavile: Male novine | 12. 03. 2010.

Posaljite komentar


3 × five =