6. april: BIBLIOTEKA U PLAMENU

Pre tačno 70 godina, u zoru 6. aprila 1941. nacistički avoni su bombardovali Beograd. Uz mnoge druge objekte, do temelja je srušena i zgrada Narodne biblioteke Srbije koja se nalazila na Kosančićevom vencu. Celokupni fond Biblioteke, sa vrednim i originalnim srednjovekovnim rukopisima nepovratno je izgubljen. Na ovaj dan, simbolično je 1973. otvorena nova zgrada biblioteke. Na lokaciji na Kosančićevom vencu i dalje zjapi velika rupa, obrasla u prolećnu travu

U zoru, u nedelju 6. aprila 1941. na stotine nemačkih štuka prekrilo je nebo nad Beogradom. Sudeći po Čerčilovim memoarima, Adolf Hitler je naredio da se grad sravni sa zemljom, kao oblik kazne kraljevini Jugoslaviji, koja ga je izneverila.

Tom prilikom strada veliki broj civila, a do temelja se ruši i zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Celokupni fond Biblioteke, sa vrednim i originalnim srednjovekovnim rukopisima nepovratno se gubi.

Narodna biblioteka Srbije je osnovana 28. februara 1832. godine. 1941. godine raspolagala je fondom od oko 300.000 štampanih knjiga, 1390 rukopisnih knjiga, povelja i drugih spisa (preko 100 na pergamentu) iz XII, XIII i XIV veka.

Raspolagala je, zatim, zbirkama turskih rukopisa, starih štampanih knjiga (preko 200) od XV do XVII veka, starih karata, gravira, slika, novina.

Sem toga, tu su bile sabrane sve knjige štampane u Srbiji od 1832. godine, kao i one štampane u susednim zemljama, zatim kompletne biblioteke Vuka Karadžića, Lukijana Mušickog, Đure Daničića, P.M. Šafarika i dr.

Na dan 1. aprila 1941. godine, u očekivanju početka rata, sve je bilo spremno za evakuaciju. Biblioteka je bila spakovana u 150 sanduka, rukopisi posebno u 38 sanduka (svaki je bio težak oko 80 kg), a stari časopisi u 22 sanduka.

Međutim,  3. aprila, ministar prosvete M. Trifunović zabranio je evakuaciju prosvetno-kulturnih ustanova Beograda, pa i Narodne biblioteke, ali je naredio da se sve dragocenosti sklone u podrum, što je i učinjeno.

Zgrada je pogođena zapaljivim bombama 6. aprila u 16 časova i izgorela do temelja. Na lokaciji na Kosančićevom vencu i dalje zjapi velika rupa, obrasla u prolećnu travu.

Narodna biblioteka Srbije svake godine obeležava dan kada je 6. aprila 1941. srušena zgrada na Kosančićevom vencu. Ove godine će u sadašnjoj zgradi NBS, koja je zatvorena za korisnike zbog rekonstrukcije, biti obavljena primopredaja 796 knjiga izdavačke kuće “Geca Kon” koje su nakon 70 godina vraćene iz Lajpciga u Beograd.


Objavile: Male novine | 6. 04. 2011.

Posaljite komentar


7 − = three