Nova knjiga jednog od naših autora: “BARKA TELA”

Dragoljub Stanković
BARKA TELA

U izdanju izdavačke kuće KOV iz Vršca izašla je BARKA TELA, nova zbirka poezije Dragoljuba Stankovića, jednog od autora Malih novina.

Dragoljub Stankovic BARKA TELA

Potražite BARKU TELA! Uskoro u knjižarama!

U izdanju izdavačke kuće KOV iz Vršca izašla je BARKA TELA, nova zbirka poezije Dragoljuba Stankovića, kritičara i pesnika, jednog od autora Malih novina. Nova Stankovićeva zbirka oslanja se na poetski svet iz njegove prethodne knjige PESME JEDNOG DANA, ali traga za novim prostorima, osećajima i idejama. Kako u recenziji na omotu knjige kaže pesnik Milan Đorđević, i “Barku tela” čine kratke pesme, po čemu je ovaj autor specifičan.

“One na taj fragmentaran način govore o svetu telesnosti, svetu čulnog, vidljivog i onoga što se može dodirnuti. Telo je možda naša ljudska tamnica, nešto što nas ograničava, spušta na zemlju ali i čini onim što jesmo: krhka i često nemoćna bića. Ili kako pesnik dobro kaže u jednoj pesmi: Telo je granica / između nas i beskraja“.

“Jezik ovih pesama je specifičan”, smatra Đorđević. “Tu ima apstraktnih i pomalo hladnih reči iz intelektualnog rekvizitarija kakve češće nalazimo u esejistici ali jezik ovih pesama govori o onom svakodnevnom, stvarnom, živom”.

Zbirka je sastavljena iz četiri ciklusa: Za surovu boginju Tiamat, Moj stomak misli, Telo je, Piti ja. “Ove pesme dodiruju i prostor simboličnog i mitološkog: od boginje Tiamat, preko budističkog razmišljanja stomakom, do proročice Pitije”, kaže Đorđević.

“U ciklusu Telo je govori se šta sve telo jeste i šta može da bude. I more i groznica i ono što pupi. Telo kao da je okvir svega ali jezik, imaginacija, pokušavaju da izađu izvan tog sudbinskog okvira. A pisanje pesama upravo je jedan od načina da se to izrazi”, objašnjava Đorđević.

Prva promocija knjige najavljena je za sredu, 28. aprila, u Vršcu, u prostorijama KOV-a.

[Na osnovu recenzije pesnika Milana Đorđevića]

Dragoljub Stanković, pesnik, kritičar, intervjuer, rođen 1971. godine u Jagodini. Redovni je kritičar poezije u listu Danas (književni dodaci Beton i Knjiga) kao i na Trećem programu radio Beograda. Intervjue i izbore radi i u rubrici Bunt i otpor na web portalu e-novine.com. Objavio knjigu poezije Pesme jednog dana (2005, KOV), a u aprilu 2010. mu je kod istog izdavača izašla i nova knjiga pesama Barka tela. Živi u Beogradu. Od februara 2010. je autor Malih novina.


Objavile: Male novine | 25. 04. 2010.

Posaljite komentar


two × = 8