Male novine: PRVIH STO DANA

Nakon prvih sto dana aktivnog postojanja, Male novine nastavljaju da rastu, a uskoro Vas očekuju nove rubrike i novi sadržaji. U ovom prvom, eksperimentalnom periodu, najdragoceniji rezultat koji je časopis uspeo da postigne jeste da oko sebe okupi nekoliko hiljada stalnih, vernih čitalaca.

Nakon prvih sto dana aktivnog postojanja, Vaše i naše “Male novine” bar jednom je posetilo nekoliko desetina hiljada čitalaca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i gotovo svih drugih zemalja – praktično gde god ima nekog ko razume srpski i ostale njemu izuzetno slične balkanske jezike.

Baziran na tradiciji vrednosti Malih novina Pere Todorovića iz XIX veka, a najavljen kao elektronski časopis za književnost, politiku i stvari koje menjaju svet, sajt Malih novina je u ovom periodu okupio više desetina autora, pisaca, pesnika, kritičara i esejista mlađe generacije koji inače čine nezanemarljiv deo tkiva na našoj književnoj sceni. Izborom periodičnih tematskih blokova, originalnih priča i pesama, kao i intrigantnih eseja i kritika, sa jednim prepoznatljivim dizajnom, Male novine su pokušale da pronađu put na kome će rasti i istovremeno nuditi što je moguće kvalitetniji sadržaj.

Mada predstavljene kao levo orijentisane, redakcija veruje da su Male novine zadržale svojevrstan integritet i profesionalnu umerenost, ne samo prema neprogresivnim strujanjima, već i prema takozvanoj „levoj“ orijentaciji na književnoj, ali i na široj društvenoj sceni.  Čitaoci sami najbolje svedoče koliko su Male novine zaista ostale neopterećene dugom prema bilo kojoj od postojećih struktura. Kako god, ostvarile su uspešnu saradnju sa raznovrsnim organizacijama, underground pokretima, medijima i ustanovama koje su su ovde (možda i po prvi put) našle na okupu, uz nadu da će krug prijatelja nastaviti da se širi.

U ovom prvom, eksperimentalnom periodu, najdragoceniji rezultat koji je časopis uspeo da postigne jeste da oko sebe okupi nekoliko hiljada stalnih, vernih čitalaca koji redovno i sa manjim razmacima dolaze na sajt. Uz to, statistike govore da svakoga dana tekstovi budu pročitani između 500 i 1000 puta, sa prosečnim vremenom čitanja strane većim od osam minuta.

U slučaju izuzetno atraktivnih i polemičkih tema poseta je bilo višestruko više, što je sveukupno dalo nivo poseta koji ni u samoj redakciji nismo očekivali u ovako ranoj fazi razvoja sajta. U međuvremenu, Google je, uzimajući u obzir parametre kao što su ulinkovanost, relevantnost teksta i funkcionalnost, već ocenio sajt rankom 4.

Male novine nastavljaju da rastu. Uskoro, sa dolaskom 1. maja,  očekuju Vas izvesne izmene i nadamo se, poboljšanja, sa ciljem da Vam ponudimo zanimljiviji i aktuelniji sadržaj, kao i veći izbor teksta i slike. Ideja je da nam se pridruže i čitaoci koji nisu deo strogo omeđenog korpusa unapred zainteresovanih za književna zbivanja, ali ni u svetu interneta nisu sputali svoju želju za čitanjem.

Možete očekivati i neke nove rubrike – poput Gradova i Filma, a najveće izmene će doneti rubrika Mala hronika koja ulazi u drugu fazu kad će donositi sveže, dnevne vesti – one koje čitaoci ne mogu da nađu na drugim mestima, a govore o svoj začudnosti sveta oko nas. U međuvremenu, Male novine neće umanjiti prisustvo nove sveže proze, poezije i eseja, već će, kao i do sada, nastaviti da okupljaju sve više dobrih autora.

Ostajemo zajedno, kao čitalačko-intimni deo malog sveta svakog od Vas.

M.N.


Objavile: Male novine | 29. 04. 2010.

Jedan komentar
Posaljite komentar »

  1. Poštovane kolege,
    Čestitamo vam mali jubilej, sa željom da trajete sve bolji i raznovrsniji!

    Redakcija KORAKA

Posaljite komentar


one × 9 =