Anketa: KOLIKO JE JUGOSLAVIJA MOGUĆA?

Prošlo je dvadeset godina od raspada Jugoslavije. Da li se danas, rasejani po državama koje su nasledile Jugoslaviju, osećate kao  građani u svojoj zemlji? Šta je u Jugoslaviji bilo pogrešno? Koliko Vam ona nedostaje? Da li će Jugoslavija ikada biti ponovo moguća?

Ako se izuzmu razgranata internet društva takozvanih „jugonostalgičara“, koje na okupu drži najpre tuga za nestalim, lepim vremenima, kao i par konceptualnih perfomansa sa oživljavanjem nestale države po privatnim farmama, Jugoslavija je danas potpuno iščezla, dezintegrisana na način da njena obnova izgleda potpuno nemogućom.

Od velike zemlje koja je okupljala narode Zapadnog Balkana, danas je zapravo ostao samo jedan kamen u svemiru – jedno ledeno i kamenito nebesko telo, sa oznakom 1554 u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera nosi zvanični naziv Jugoslavija, kako ga je, nakon otkrića 1940. godine, nazvao beogradski astronom Milan B. Protić.

Dole na Zemmlji, danas se – na nekada zajedničkom političkom, društvenom, pa i jezičkom prostoru – zgrčilo između šest i devet državica, raličitog nivoa samostalnosti, ekonomske uređenosti, političke kulture i nivoa sloboda. Međutim, nešto je svima ipak ostalo zajedničko, jedan jedinstveni duh koji prepoznajete svaki put kad pripadnike jugoslovenskih naroda sretnete na dalekim putovanjima.

Nema sumnje da je Jugoslavija ostavila nezanemarljivo kutlurno, duhovno, tehnološko, tržišno i političko nasleđe svim narodima koji su u njoj živeli i razvijali se, od Triglava do Vardara. Dva veka istorije svih južnoslovenskih naroda koji su bili njen deo  obeležena su idejom jugoslovenstva, a gotovo sve napredne intelektualne ideje bile su bar delimično prožete idejom o stvaranju jedne jake balkanske zajednice.

Taj tok se razvijao od XIX veka i bujanja ove ideje među slovenačkim, hrvatskim i srpskim vodećim intelektualcima od biskupa Jopsipa Štrosmajera do Vuka Karadžiča, potom preko Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koja nastaje kao plod pobede u Prvom svetskom ratu, sve do konačnog izrastanja SFRJ u Drugom svetskom ratu, kad Jugoslavija pod režimom Josipa Broza Tita  u drugoj polovini XX veka dostiže svoj istorijski vrhunac kao socijalistička republika.

To doba, uglavnom zapamćeno kao period blagostanja i sveukupnog razvoja, prožeto idejom o bratstvu i jedinstvu, danas budi raznovrsna i često kontraverzna osećanja, pre svega u svetlu izuzetnih diplomatskih uspeha, velikog napretka, opismenjavanja, neobičnih sloboda za jedan komunistički poredak i sa druge strane, istovremene političke represije i preterane birokratizacije koju je sprovodio Titov režim.

Obično se smatra da je stravični kraj Jugoslavije koje se okončao bratoubilačkim petogodišnjim ratom sa više od 90.000 žrtava, započeo smrću njenog harizmatičnog lidera Josipa Broza 4. maja 1980. u 15.05.

Bez obzira na to da li u njemu danas vidite balkanskog mesiju ili mekog diktatora, izvesno je da su nakon njegove smrti nacionalistički pokreti, svakojaki politički avanturisti i bizarni vagabudni uništili sve što se moglo uništiti u jednoj zemlji, od ekonomija do ljudskog dostojanstva. Uključujući i jedan jednstveni način življenja, koji je redak u svetskim razmerama, a na Balkanu među običnim svetom nikad neće biti prežaljen.

ANKETA

Da li se danas, rasejani po državama koje su nasledile Jugoslaviju, zaista osećate kao građani u svojoj zemlji?

Koliko vam Jugoslavija nedostaje?

Šta je u njoj bilo pogrešno – da li je to ideja bratstva i jedinstva, da li je problem bio u postavljenom samoupravnom društvenom uređenju ili u prevelikom broju neprijatelja, kako „unutrašnjih“ nacionalističkih ideologija, tako i „spoljnih“?

Šta je za Vas iščezlo sa njenim nestankom? Da li se išta od toga može povratiti?

Šta je potrebno da bi se Južni Sloveni na Balkanu ponovo ujedinili u jednu prosperitetnu zajednicu ravnopravnih?

Koliko je, još uvek, Jugoslavija – kao Vaša jedina zemlja – moguća?

Očekujemo Vaše reakcije, komentare, analize i razmišljanja.

NAKON JUGOSLAVIJE
Specijalni temat Malih novina
O raspadu, posledicama i budućnosti.
O alternativnoj istoriji.


Objavile: Male novine | 25. 08. 2011.

27 komentara
Posaljite komentar »

 1. Možda Jugoslavija kao takva nije moguća ali filozofija upravljanja po tom modelu mislim da je moguće. Mislim da je moguće stvoriti potpunu političku i ekonomsku nezavisnost od sadašnjeg globalnog sistema. Uz kvalitetan edukacioni program se može stvoriti neka nova svest kod mladih ljudi

 2. moji mrtvi nisu tvoji mrtvi
  moji su u meni živi
  tvoji su u meni mrtvi
  u nama se naši mrtvi razilaze
  razilazeći nas žive u životu

 3. Mislim da više nije moguća. Previše je krvi proliveno.

 4. Kakva Jugoslavija? Kakve države? Mislim da svet ide ka Ujedinjenim Svetskim Korporacijama gde će se sve kupovati na karticu. Platio sam JANA vodu 100 dinara, pola litre. Kao odgovor na zagađenje reka, svet kapitala je izmislio prodaju vode žednima.

  Mali narodi zatrovani mržnjom i predrasudama ujediniće se pod bičem kapitala kome je potrebno jedinstveno tržište i jeftina radna snaga od Vardara pa do Triglava.

 5. ništa nije nemoguće. istorija se ponavlja.

 6. Potrebno je da sve krene iznova.

  Kao što je bilo prvi put, da se prvo ujedine kulturna društva, lingvisti i pisci, da naprave Jugoslovensko udruzenje pisaca, pa da se onda ujedine glumci, policajci, vatrogasci, sva zanimanja. Da ljudi sreću jedni druge i zajedno rešavaju probleme. Ako se još povežu i tržišta, a državne ustanove naprave multilateralne organizacije, onda samo treba da se osnuje jedna jugoslovenska partija koja bi u takvim oklnostima sa lakoćom pobedila u svim zemljama.

  I ujedinila ih na kraju.

  Očigledno da to neće biti ni brzo ni lako, ali nema sumnje da će se desiti. To je moguće dok god postoji potreba za jednom jako zemljom za sve nas.

 7. Naravno da je moguca. Jugoslavija je bila pilot projekat , da se isproba koncept evropske unije. Jugoslovenska delegacija je bila prisutna na potpisivanju prviog dokumenta o osnivanju zajednice izmedju Francuske Nemacke Engleske Beneluxa…Nacionalne drzave pod okriljem zajednice u korist zajednickog boljitka i napretka. Kada udjemo u EU primeticemo da je jako slicna Jugoslaviji . Predsernistvo= evropska komisija , sa rotacionim precedavajucim na 6 meseci druga republika=druga clanica EU . Ekonomija bazirana na socio-ekonomiji. Tito ima i dalje bolju repotaciju na zapadu nego bilo koji politicar danasnjice sa prostora bivse Jugoslavije. Kad udjemo U Evropsku zajednicu, uci cemo u Jugoslaviju ! tako da je to neizbezno sta god radili :-) Razmislite

 8. Morali bi da prevazidjemo mrzdju izmedju sebe koja postoji jer narodi kao narodi u bivsoj SFRJ nisu krivi vec politicari ipak da ih ne pominjem nisu samo iz Srbije politicari vec iz svih bivsih republika ondasnje drzave. Shvatili su da su svi narodi republika povodljivi a da zasto neiskoriste to da manipulisu nama i to su i uradili kako bi sto vise novca uzeli za sebe.Moguce je ponovo stvaranje SFRJ ali sa ljudima kojima nece biti u glavi samo novac vec da naprave jaku ekonomski i mocnu vojnu silu.Nasi narodi Hrvati,Bosna I Hercegovina,Srbija,Crna Gora,Slovenija i Makedonija zasto ne kazemo slobodno zapadu necete vise komandovati nama mi nismo niciji robovi slobodu nam nemozete oduzeti.Rat jeste bio i zbog novca i zbog zapada da nas totalno oslabe da oni imaju kontrolu ,jer zajedno smo bili jaki i mocni , promozgajte malo shvatite da nam zajedno niko nista nemoze zapad je protiv nas on je nas protivnik pod maskom mirovnjaka.Koristice nas samo dok im trebamo , zato se svi uzmimo u pamet i duboko razmislimo zasto smo ginuli to vazi za sve zasto smo davali nase zivote .Mozemo ponovo biti zajedno.

 9. VREME ZA KLANJE

  …1992.

  Brstila sam travu
  zavičajnu, sočnu,
  bez brige velike
  za juče il’ sutra,
  kad me trže glas.

  Ovako je govorio
  srcu mojem.

  Nikada se nisi pitala:
  Čija sam,
  i čija je ovo livada?

 10. Znate i sami onu pesmu OD VARDARA PA DO TRIGLAVA OD DJERDAPA PA DO JADRANA . Nije moralo da se zavrsi ovako kako se zavrsilo. Ajmo jos jednom da stvorimo SFRJ .

 11. ne znam koliko je moguce da se vrati Juga, ali bih voleo to, sigurno.

 12. Neki oblik zajednice izmedju Srbije ,Crne Gore, Makedonije i Bugarske je moguc kao odgovor na sve veci ekonomski pritisak . Hrvatska ,Slovenija i BiH sanjaju neke druge snove i jos dugo ce biti tako.

 13. Proživio sam i djetinjstvo i mladost u onojJugoslaviji.Bilo je neponovljivo.To vrijeme ,ne samo ja,već i mnogi moji vršnjaci nikad neće zaboraviti.Smatram ,da je povratak moguć ,čak smatram izvjesnim uz realno i demistifikovano edukovanje mlađe generacije.

 14. jugoslavija se mora obnoviti,ja se nadam da cu to doziveti.samo je jedna nasa otadzbina jugoslavija i bice je kad tad.

 15. Не знам ја тачно шта су смерали сви они којима је једини сан био да виде распрачану Југославију. Оно што знам је да смо сви ми (бар моја генерација) туговали за домовином у којој смо се радјали, расли, образовали, па тиме је и врхунски поштовали- јер је била наша Домовина. Сада је ово што је, сви су на своју страну отишли и навијају за сопствени просперитет, независно од Југославије која је била наша матична земља. Ја лично, отворено говореќи, имаујќи ове могуќности што нам је омогуќила сва савремена електроника, као и да не осеќам да постоје границе. Јендако волим све народе бивше моје домовине, једнако их осеќам блискима и једнако желим да са свима њима сараѓујем, без обзира где су или шта су. Али моје лично мишељење је следеќе: да ќе у датом моменту, када за то сазрију глобални услови, поново да се роди жеља да будемо опет сви заједно, у нашој великој Домовини. Да ќе једноставно сви схватити да се у породици лакше налазе решења за сваки проблем када смо уједињени-јединствени, да се лакше превазиѓу и све економске кризе уколико постоје допуњавања. Такви су услови увек постојали у Југославији, коју ја лично не могу да прежалим. И да има подоста мојих истомишљеника сам више но убеѓена, јер и велики националистички снови ќе једном да згасну и да завлада један савременији космполитизам. Где ќе сви народи света радити и улагати у свеопшти напредак човечнаства.

 16. ne znam da li je moguca ali bih je zelio ponovo dozivjeti onakvu kakva je bila ranih osamdesetih

 17. Prvo bih odgovorio na pitanja ankete:

  1. Da, osećam se kao u svojoj zemlji zato što prilično dobro razumem jezik od Ljubljane do Ohrida.
  2. Interesantno, ali ne nedostaje mi Jugoslavija (možda zato što sam mlađi?)
  3. Ništa nije bilo “pogrešno” u Jugi; svaki sistem je nesavršen. Ono što se meni čini pogubnim za njenu sudbinu jeste nedostatak odgovornosti populacije koja je, zahvaljujući baš takvom sistemu, svoju odgovornost prebacila na upravni kadar kome to nije moglo da smeta. Međutim, kada se valjani kadar ispostio i na njegovo mesto došao truli, ispostavilo se da građani baš i nisu sasvim svesni u kakvim okolnostima žive i gde će ih to dovesti. Biće da je bolje objašnjenje za “unutrašnjeg neprijatelja” ipak onaj dinarski krvolok i nacionalista koji čuči u nama lično, a siguran sam da ga svi imamo po malo.
  4. Sa Jugom nestade i civilizacijski napredak na lokalnom nivou. To je ogroman gubitak. On se može povratiti ali je potreban ogroman napor da se on prvo uspostavi dok razvitak ide znatno lakše.
  5. Da bi se Južni Sloveni ujedinili na Balkanu potrebno je pre svega da shvate da nisu ni Hrvati ni Srbi ni Bošnjaci, ni Makedonci, ni Slovenci a ni Crnogorci, već Južni Sloveni. Međutim, za to je potrebno da prvo likvidiraju dinarskog krvoloka u sebi, odnosno da žive sa idejom da njihovi potomci neće biti takvi krvoloci. Međutim, kada prevaziđete sopstvenu nacionalnost (ako je imate) zašto biste se ograničili na Slovene? Doba nacionalnih ili međunacionalnih država je, verujem, prošlo. Štaviše, mislim da i doba država, kao takvih, lagano prolazi.
  6. Zadnje pitanje već sugeriše da je Jugoslavija jedina moguća moja zemlja, pa onda baš i nije neko pitanje, ali dobro… Da, Jugoslavija je moguća isto koliko je bila moguća krajem devetnaestog veka. Zapravo, moguća je isto koliko je i Evropska unija moguća.

 18. ZAR JE MOGUCE DA SU SAMO NEKI LJUDI PODBUNILI NA RAT U BIVSOJ SFRJ . NE MOGU DA SHAVATIM DA JE I NAROD TADA BIO LAKOMISLEN TO JE SVE TADASNJIM MOCNICIMA ISLO NA RUKU A NARODIMA NASE LEPE DOMOVINE JE ISLO KA PROPASTI. PITAM SE DA LI JE NEKOJ REPUBLICI KRENULO NA BOLJE MOZDA SLOVENIJI I HRVATSKOJ ALI VERUJTEMI I ONI ZALE ZA JUGOM SVE REPUBLIKE BISE SFRJ ZALE ZA NJOM. RASPARCALI SOM TAKO PRELEPU ZEMLJU PUNU PRIRODNIH BOGATSTAVA STO NAM JE TO TREBALO DA MAJEKE I OCEVI PLACUCI ISPRACAJU SINOVE U RAT ILI U GROB. NASA JUGA NIJE BILA MNOGO VELIKA PO POVRSINI ALI JE ZATO BILA JEDNA OD NAJLEPSIH ZEMALJA U EVROPI I SVETU SVE SMO IMALI U IZOBILJU.POGLEDAJTE SAMO KOLIKO SMO OSTRVA IMALI PA NAS JADRAN ZAR SMO MORALI OVAKO GLUPO DA ZAVRSIMO NIJE BITNO STA SMO DALI SMO PRAVOSLAVCI KATLICI I MUSLIMANI RECIMO ISKRENO ZAR NAM NIJE BILO LEPO U NASOJ SFRJ. AJDE DA JE VRATIMO LJUBIM VAS SVI MOJI JUGOSLOVENI .

 19. ….koliko god krvi da je proliveno,nadoknadicemo je svezom,mladom.Vodimo ljubav,ne rat :) …ovo je Babilon…ugnjetava nas policija i vlada.Mi mladi treba da sirimo ljubav i mir….a ne da se vodimo idealima i mrznjom svojih oceva i dedova.Nama treba mir i ljubav….dok ne stanemo jedni pored drugih,necemo shvatiti koliko smo jaki zajedno…
  Kako?…kada cemo mi kao narod stati i boriti se za svoja prava,za svoje ideale?…

 20. Pitanje dali je jugoslavija ponovo moguca? Na to imam jasan odgovor: JA
  Isto kao sto je skroz kroz istoriju bila moguca, tako ce opet biti realna. Za to sto je to jedina istinska
  opcija za prosperitet svih naroda na nasim prostorima, a ne za samo par novopecenih tajkuna. Kada to shvatimo, a to se polako desava, mijenjas se misljene naroda, na vlast dolaze mladi kvalifikovani ljudi a ne nacionalisticka banda. Sado sam siguran da ce mo opet da zivimo u jednoj ” nasoj ” domovini.
  Ja lisno nezivim vise u” JUGI” kao i dosta drugih poslije rata i nisam vise drzavljan ni jeden nastale drzave. Ali sam se zakleo: jednog dana kada se opet ujedini nasa j´JUGA ja se vracam kuci i uzimam opet ono drzavljanstvo sa kojim sa rodjen i sa kojim cu da umrem!

 21. Voleo bi ako ne moze odma da se ponovo stvori Jugoslavija,da se mnogo poboljsaju odnosi nasih zemalja i da se prevazidje ta mrznja koja vec vek i nesto traje izmedju nas.Trebalo bi stvoriti neki vojni save tj . mali vojni blok da se zove JP ILI TI JUGOPAKT gde ce biti sve clanice bivse SFRJ da zajedno na neki nacin ponovo svi vojno ojacamo sto bi stvarno bilo zajsta dobro.Setite se kako smo bili Mocni kada je bila Jugoslavija to se pokazalo u pravmo svetlu jos upecatljivije na 40-godisnjici pobede nad fasizmom 09.05.1985. kada smo na paradu pustili da prodje tada najnoviji tenke poslednje verzije M-84 , a znate i sami da je posle SSSR pravio T-90 na fazonu naseg M-84.Razmislimo ovako ako nismo zajedno vojno smo dosta slabi ali bi bilo dobro ako bi stvorili taj JUGOPAKT da vojno napredujemo a ako i ponovo napravimo neko oklopno vozilo ili avion da izvozimo ida stvaramo jos bolje avione i tenkove da gledamo da budemo vojna sila.

 22. Sve je moguce pa cak i to da Jugoslaviju stvorimo Novu !

  Jugoslavija ce opet doci u mogucnost kada:

  - pocnemo odgajati djecu sa ljubavlju, poverenjem i respektom…
  - dopustimo djeci da razviju sopstvenu volju i shvatimo koliko mozemo da naucimo od njih…
  - prije nego sudimo nekome, prvo sebe stavimo na sud i stvorimo zelju za razumom….
  - shvatimo da novac nije rijesenje za sretan zivot…
  - shvatimo da su politicari samo ogledalo vecine naroda …
  - shvatimo da ime titule: Slovenac, Hrvat, Srbin, Crnogorac, Makedonac, Bosanac nema u stvarnosti znacenja…
  - shvatimo da covijecanstvo tj. covijek od covijeka razdvaja samo svijest… koliko razumijemo, toliko znamo
  nesto bolje da stvorimo !
  - da istinski rad pocinje u glavi, a ne u birou, fabrici itd….

 23. Sta da kazem ja sam za to da se ponovo stvori SFRJ nemora tako da se zove neka se zove drugcije ali samo da svi budemo zajedno , ne moramo da budemo komunisticka drzava niti demokratska moramo biti svoji i jednistveni da shvatimo koliko smo pogresili kada smo se odcepili i da tako nepromisljene greske vise ne ponavljamo . Ekonomiju moramo da ojacamo kao i vojsku kada to budemo uradili shvaticemo koliko smo jedni drugima potrebni a koliko smo mali i slabi kada smo razdvojeni zato se moramo ujediniti . Ne razumem i nikad anecu razumeti zasto smo se odvojili samo zbog pojedinih ljudi i organizacia , ljudi drzavi koji su govorili istim jezikom samo su se akcenti razlikovali manje vise jezik nam je isti nebitno dali su to bili pravoslavci katolici ili muslimani svi smo govorili istim jezikom.

 24. Mislim da o ujedinjenju bivsih jugoslovenskih republika treba raspravljati ali ne sa politickog aspekta vec ekonomskog,jer napredak i bolji zivot u sve bivse republike nece doneti politika vec jaka ekonomija.Mnogi spominju raspad jugoslavije i pricaju o razlozima…po mom misljenju razlog treba traziti na zapadu a orudje raspada su bili nasi mali potkupljivi politicari,puni ambicija.Nastupio je njihov trenutak i potpomognuti medijima desilo se sto se desilo.Pre rata imao sam kao i mnogi dosta prijatelja iz Hrvatske,Slovenije i ostalih republika…i druzili smo se lepo ali se niko od nas nije bavio niti zanimao za politiku…U trenutku kada je poceo pritisak politicara i medija automatski su se na povrsini pojavili sitni i krupni prevaranti,podmitljivci i buduci ratni profiteri i preuzeli inicijativu uvidevsi da je dosao pogodan trenutak za sticanje i zauzimanje pozicija u novonastaloj situaciji….Za to vreme narod je uveliko bio zatrovan mediskom kampanjom…Vlast i moc je cudesna stvar….Mnogi nikada nece shvatiti…da je Jugoslavija rasparcana da bi je lakse opljackali…Nekada smo statisticki bili 5 sila u svetu! Ko ne veruje neka prelista malo po istoj.Pitate se kako je moguce ujediniti se posle tolikih zrtava? Zna li neko koliko je ljudi ubijeno tokom zadnjih 20 godina u mafijaskim obradunima u svim bivsim republikama? Procesljajte i to i bicete zapanjeni!!

 25. NAJVISE SE SLAZEM SA MOJIM IMENJAKOM MILANOM MIJATOVICEM

  PRE ODGOVORA IMAM NEKOLIKO PITANJA:

  ZASTO MI SANJAMO EX-YU?
  ZBOG NJENOG STANDARDA?
  A KAKO SMO STVORILI TAJ STANDARD? DA LI SE TO NEKO PITA?
  ZASTO MISLITE DA BI BILO ISTO?
  DA LI IMAMO IDEJU KAKO BI STVORILI NOVI STANDARD?
  ZASTO NIKO NESPOMINJE PRVU JUGOSLAVIJU, NEGO SAMO DRUGU, ODNOSNO, SFRJ?
  NA OVO PITANJE CU JA ODGOVORITI: ZBOG STANDARDA !!!
  ODGOVOR: YU NEMOZE DA SE STVORI BEZ ODLUKE MASONSKE LOZE… MADA JE BOLJA YU OD EU … ALI KAKO SE MOZEMO MERITI SA JEDNOM NEMACKOM, ONI VEC TRIDESET GODINA IDU NAPRED, A MI TRIDESET GODINA SAMO UNAZAD, PA I DA SMO ISTI, U OVOM TRENUTKU, NARAVNO UJEDINJENI, TESKO BI IM MOGLI PARIRATI, OPET BI IZGUBILI TRKU.NIJE DOVOLJNO SAMO SE UJEDINITI I NIKO NAM NISTA NEMOZE.A SIGURNO NE BI BILI RAVNOPRANA CLANICA SA NJIMA.SAD BI ME NEKO, VEROVATNO, PITAO, KAO STO I JESTE: A KAKO SMO IM MOGLI PARIRATI 50 GODINA DOK SMO BILI JUGOSLAVIJA?
  PROSTO, NISMO IM PARIRALI, ALI MNOGI ZABORAVLJAJU DA JE NEMACKA BILA PODELJENA NA DVA DELA, CUVENIM “BERLINSKIM ZIDOM”, NIJE LI MALO VEROVATNO, A VERUJEM DA SVI ZNATE, DA BAS RUSENJEM TOG ZIDA, U RAZMAKU OD SAMO GODINU DANA, POCINJE RASPAD SFRJ … DUGO OCEKIVANI.
  NOVA JUGOSLAVIJA JE MOGUCA, I TO MOZDA, POSLE TRECEG SVETSKOG RATA.KROZ ISTORIJU JE SVAKA NASA JUGA STVORENA POSLE NEKOG SVETSKOG RATA, JER NEZNAJU STA CE SA OVIM PROSTOROM, DOK SE ONI NEOPORAVE OD SVETSKOG RATA.

  OBRAZLOZENJE:

  Ako zadjemo u SVETSKU istoriju, procitace te da, nijednu od 3 Jugoslavije nisu stvorili Srbi, a ni ostale republike nase bivseg naroda I narodnosti.Slovenima u evropi su uvek drugi krojili granice.Ako Evropi bude bilo potrebno ( Naravno, pod uslovom the sve ex-yu repulike udju u evropsku uniju ) the stvori nizu rasu u njihovoj uniji, oni ce stvoriti novu Jugoslaviju, cetvrtu po redu, sa sve balkanskim savezom… Oni nas sastavljaju, oni nas rastavljaju… sto se mene tice, mislim the Hrvati najvise grese tu, jer suvise veruju silama, the ce I’m pomoci, the ce I’m urediti drzavu… Jednom recju, Drzave kao sto smo Mi, Hrvati, Bosanci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Bugari, Rumuni, Grci, Albanci, Madjari… I jos poneki, je najbolje the neulaze u evropsku uniju, A narocito ex-yu republike, jer mi bi hteli demokratiju i kapitalizam na socijalisticki nacin.takodje, ponaosob, razmisljamo o kapitalizmu, ali da je svako od nas kapitalista.Ha, kako da ne?To jednostavno neide.Ulazak u EU je kao kad bi primio klosara u svoju kucu, neki bi to i uradili, ali bi rekli: Dacu ti koru hleba, al the mi pospremis celu kucu… Prvo su nam razrusili Drzavu, the bi se priklonili I zaduzivali od zemalja evropske unije, the bi tako jadan ispunjavao uslove za ulazak u EU, kad udjes u Evropsku Uniju TAKO SAKAT, oni ti, shatro, obnove drzavu, the bi iscrpeli I ono jos malo resursa sto je ostalo.Kada te iscrpe, I ti vise nemas nista, moras the se zaduzujes, opet, DA BI UOPSTE OPSTAO, onda te na taj nacin zaduzuju, dok dug nedostigne visinu cene jedne drzave, a onde te na taj nacin kupe… I ti postajes njihova roba … UZMITE PRIMER SLOVENIJE.U PRVOJ GODINI GOTOVO NAJBOLJA CLANICA EVROPE, SAMO GODINU DANA KASNIJE, GOTOVO NAJGORA.EKONOMSKA TRANSFORMACIJA JEDNE DRZAVE U EVROPI NEZAVISI OD, UPRAVO, TE DRZAVE, VEC OD LIDERA EU … Stvar je prosta, ali mi okrecemo glavu istini … I ZAISTA BI BILO BOLJE DA SE UJEDINIMO u NEW YU … :)

  NOVA JUGOSLAVIJA JE MOGUCA, I TO MOZDA, POSLE TRECEG SVETSKOG RATA.KROZ ISTORIJU JE SVAKA NASA JUGA STVORENA POSLE NEKOG JEBENOG SVETKOG RATA,JER NE ZNAJU STA CE SA OVIM PROSTOROM, DOK SE ONI NEOPORAVE OD SVETSKOG RATA, A RASTURANA JE NASOM SLOVENSKOM KRVLJU … UVEK SE SVE PONAVLJA, I TAKO CE BITI DOK NAS NERASELE SA OVIH PROSTORA … TOLIKO !!!

 26. Moze,al’ tek posle novog rata ili neceg slicnog.Zivela Jugoslavija i njeni narodi!

 27. Prvo da odgovorim na anketu:
  Da li se danas, rasejani po državama koje su nasledile Jugoslaviju, zaista osećate kao građani u svojoj zemlji?

  Ne. I nikad se neću osećati kao u svojoj zemlji. Moja zemlja je ona u kojoj sam se rodila i čiju himnu i dan danas pamtim, ona velika i lepa i ponosna. Ovaj prcoljak teritorije nije moja zemlja, već mesto na kojem sam se igrom veoma tragičnih okolnosti zatekla.

  Koliko vam Jugoslavija nedostaje?

  Neopisivo.

  Šta je u njoj bilo pogrešno – da li je to ideja bratstva i jedinstva, da li je problem bio u postavljenom samoupravnom društvenom uređenju ili u prevelikom broju neprijatelja, kako „unutrašnjih“ nacionalističkih ideologija, tako i „spoljnih“?

  Pogrešno…iz ove perspektive mi je teško da kažem da je nešto bilo pogrešno. Mislim da je Jugoslavija imala ograničen vek trajanja zbog pozicioniranja između Zapada i Istoka, ni na nebu ni na zemlji, sedenja na dve stolice. Onog trenutka kada je hladni rat završen, Jugoslavija kao Socijalistička Federativna Republika više nije mogla da se održi. To, uz kamarilu zadrtih političara – namerno neću reći ni komunjarskih ni nacionalističkih jer su to dve strane iste medalje – željnih moći, da postanu Kalif umesto Kalifa dovelo je do onakvog raspada, do rata ljudi koji su do tada živeli u slozi. Ukratko, kombinacija “unutrašnjih” i “spoljnih” faktora.

  Šta je za Vas iščezlo sa njenim nestankom? Da li se išta od toga može povratiti?

  Bezbrižnost. Kultura. Muzika. Nevinost. Duboko moralan sistem vrednosti kod ljudi. Ljubav, razumevanje, tolerancija.

  Šta je potrebno da bi se Južni Sloveni na Balkanu ponovo ujedinili u jednu prosperitetnu zajednicu ravnopravnih?

  Potrebno je da se promeni svest i mentalitet ogromnog broja ljudi. Potrebno je da se prihvati sopstvena odgovornost i da se za promenu pragmatično uči na istorijskim greškama, tako da se one ne ponavljaju ciklično, iznova i iznova. Potrebno je da svi shvate da smo mi u stvari zaista, uprkos svim razlikama, poreklom – isto pleme. I da se fokusiramo na naše sličnosti, a ne na razlike. Da ne damo da nam drugi kroje kapu, da nam podmeću “zavadi pa vladaj” priču beskrajno puno puta, i da je mi svaki put progutamo sa istim žarom i strašću mržnje usmerene prema nama samima. Da naučimo da se međusobno čuvamo i branimo. Potrebna je skoro utopija.

  Koliko je, još uvek, Jugoslavija – kao Vaša jedina zemlja – moguća?

  Moja vera da je moguća umreće zajedno sa mnom. Za mene – jeste. Nova velika Jugoslavija, još jača i lepša, podučena greškama iz prošlosti, kao feniks iz pepela. Novi Milani Mladenovići, Džoniji Štulići, Margite Stefanović,Darko Rundek (haha, ‘ajde neka neko njega stavi u množinu) Uliksi Fehmiju, 7 mladih i hitovi nedelje…

  Očekujemo Vaše reakcije, komentare, analize i razmišljanja.

Posaljite komentar


7 + = sixteen