Zablude: ODAKLE SE VIDI KINESKI ZID?

Prvi kineski astronaut Jang Livej  je 2003.  godine osam puta obleteo Zemlju na visini od 330 km i usput, ustanovio da se zid ne vidi iz svemira.

Prema urbanoj legendi, zabludu da se Kineski zid golim okom vidi sa Meseca, lansirali su 1969. godine astronauti misije Apolo 11, Nil Armstrong i Edvin Baz Oldrin, kako bi navodno proverili koliko ljudi razmišljaju, a koliko veruju autoritetima. Zabluda je zaista postala toliko rasprostranjena da je ušla u novinske tekstove, televizijske kvizove, školske udžbenike i čak prestižne enciklopedije poput tadašnjih izdanja Britanike. Međutim, njeni kreatori nisu bili Armstrong i Oldrin koji su oduvek tvrdili da na Mesecu nisu videli Kineski zid.

Zabluda zapravo potiče još iz 1938. godine kad ju je smislio američki putopisac i pustolov Ričard Halibarton (1900–1939) fasciniran ovom impozantnom građevinom koja je dugačka čak 6400 km. Međutim, gledan sa Meseca, Kineski zid je samo jedna dlaka u daljini i ne vidi se kao ni bilo koji drugi objekat napravljen ljudskom rukom. Zid je vrlo uzak, na najširim tačkama jedva da je širi od devet metara, a njegova boja je vrlo slična okolnom terenu. Zapravo, pokušaj da se Kineski zid vidi sa oko 400.000 km dalekog Meseca podjednako je uzaludan kao kada biste iz Zemuna pokušali golim okom da uočite dlaku ljudske kose koju neko drži na Pančevačkom mostu. Na tako velikoj udaljenosti, zajedno sa svojom senkom zid po širini zahvata ugao od svega 0,03 lučnih sekundi na horizontu, što je daleko ispod granice koju ljudsko oko može da razazna.

Inače, Kineski zid ne samo da se ne vidi sa Meseca, već ni sa srednjih orbita oko Zemlje, što potvrđuju svi astronauti Međunarodne svemirske stanice. Nedavno je to potvrdio i prvi kineski astronaut Jang Livej koji je 2003. godine osam puta obleteo Zelju na visini od 330 km i usput, ustanovio da se zid ne vidi iz svemira.

M.N.


Objavile: Male novine | 5. 05. 2010.

Posaljite komentar


3 + = eleven