Svemir: SAHRANE U ORBITI

Nijedan stanovnik Srbije do sada nije sahranjen u svemiru, ali otkako, od 1997. godine, ovu „pogrebnu“ uslugu omogućuje američka kompanija Celestis, do sada je u orbiti sahranjeno 135 ljudi.

Nijedan stanovnik Srbije do sada nije sahranjen u svemiru, ali otkako, od 1997. godine, ovu „pogrebnu“ uslugu omogućuje američka kompanija Celestis, do sada je u orbiti sahranjeno 135 ljudi. Ova uslužna firma iz Hjustona svojim klijentima nudi takozvanu post-kremacionu sahranu.

Deo pepela prethodno kremiranog pokojnika, od jednog do sedam grama, stavlja se posebnu kapsulu, koja se potom komercijalnom raketom lansira na orbitu oko Zemlje. Prve poznate ličnosti koje su sahranjene na ovaj način bili su Eugen Džin Rodenberi (1921 –1991), američki scenarsta i producent koji se proslavio kao autor serije “Zvezdane staze”, kao i kultni američki pisac Timoti Liri (1920–1996), zagovornik halucinogenih droga i jedna od ikona šesdesetih godina.

Do sada je lansirano osam raketa sa ljudskim ostacima, od čega je pet misija bilo uspešno, a tri neuspešne, zbog čega Celestis nikada ne šalje u svemir ukupnu količinu samrtnog pepela, kako bi u slučaju eventualnog neuspeha procedura mogla da se ponovi.

Cena ovakvih sahrana zavisi od konkretne usluge i kreće se od 2495 američkih dolara za jedan gram do 4990 dolara za lansiranje sedam grama pepela pokojnika.

Više detalja možete saznati u nedeljniku Vreme.

M.N.


Objavile: Male novine | 7. 05. 2010.

Posaljite komentar


9 × one =