Anketa: KAKO ĆE IZGLEDATI 2084. GODINA?

Male novine Vas pozivaju da se uključite u polemiku o budućnosti. Kako će 2084. godine izgledati Srbija, kako Balkan, a kako Evropa? Pošaljite Vaše odgovore, komentare, analize i razmišljanja na adresu posta@malenovine.com. Izbor najzanimljivijih priloga objavićemo sledećeg vikenda.

KAKO ĆE IZGLEDATI 2084. GODINA?

Prošlo je gotovo četiri decenije od kultne 1984. godine Džodrža Orvela. Međutim, totalitarne antiutopije koje je Orvel, strahujući od širenja staljinizma, još pre Drugog svetskog rata opisao u svojim romanima “1984” i “Životinjska farma” očigledno se nisu ostvarile. Ili pak, jesu?

U poražavajuće bizarnom ishodu, Orvelovi “Veliki brat” i “Farma” pretvorili su se u internacionalne franšize reality programa, koje se čak međusobno nadmeću u gledanosti, pa se ovih dana govori da je Farma porazila Velikog brata.

Umesto sveta potpune kontrole na privatnošću koji je Orvel predskazivao, i jedan i drugi roman doživeli su otelotvorenje u bezveznim televizijskim simulakrumima, gde je privatnost zapravo postala javna zabava.

I koje su čak poligon za razmenu privatnih poruka, budući da tokom tih programa ekranom bez prekida protrčavaju plaćene SMS poruke (među kojima ovih dana policija otkriva čak i komunkaciju zatvorenika iz Centralnog zatvora sa rodbinom).

Moguće je da bi se Orvel verovatno mnogo više zgrozio od ovakvog ostvarenja svojevrsne superprivatnosti, nego od totalitarnog sveta koga se plašio.

Dobrim poznavaocima žanra nije nepoznato da je Orvel svoju “1984” u velikoj meri zasnovao na nešto hermetičnijem, ali psihološki više rafiniranom romanu Jevgenija Zamjatina “Mi”, no njegove su anicipacije budućnosti u svakom smislu reprezentativne – nesumnjivo su odražavale duh epohe i sveopšte strepnje od totalitarnih sistema koji su obeležili XX vek.

Kako danas izgleda naša vizija budućnosti? Možete li da procenite u šta će se pretvoriti budući svet? Da li nas očekuje više ili manje ratova, novih tehnologija ili pak, društvene regresije?

Kako će se razvijati Srbija, a kako zemlje okruženja u narednih deset, a kako u narednih dvadeset godina?

Dokle će stići Balkan, a dokle Evropa kako se XXI vek bude odmotavao?

Kako će izgledati 2084. godina?

ANTICIPACIJE

Jedan od očeva naučne fantastike, Herbert Džordž Vels pisao je da ljudska istorija sve više liči na trku između obrazovanja i katastrofe. Ako današnju zbilju uporedimo sa onom koju je Vels na početku XX veka najavljivao u svojim “Anticipacijama” videćemo kako je sa jedne strane bila naivna tadašnja vera u napredak, gotovo jednako koliko i kratkovidost pred mogućnostima razvoja pojedinih tehnologija. U odnosu na ono što su “futurolozi” predskazivali pre sto godina, današnji svet je daleko više napredovao u domenu komunikacija, transporta, računarskih i hemijskih tehnologija, kao i u preradi hrane. Futurolozi su najviše omanuli u proceni mogućnosti i po nauku i po svakodnevicu koje je pružila masovna proizvodnja – danas se samo nekoliko procenata ljudi bavi proizvodnjom hrane, a manje od 15 odsto čovečanstva proizvede sva materijalna sredstva koja su u upotrebi, od traktora do violinčela, dok se svi ostali bave uslugama. Sa druge strane, na početku XX veka se očekivao mnogo veći razvoj svemirskih tehnologija, kao i mnogo veće ovladavanje savremenim izvorima energije od onog koje je postignuto.

Male novine Vas pozivaju da se uključite u današnju polemiku o budućnosti. Kako će za osam decenija, 2084. godine, izgledati Srbija, kako Balkan, a kako Evropa? Pošaljite Vaše odgovore, komentare, analize i razmišljanja na adresu posta@malenovine.com. Izbor najzanimljivijih priloga objavićemo sledećeg vikenda.


Objavile: Male novine | 13. 07. 2011.

2 komentara
Posaljite komentar »

  1. Nista se nece promeniti. Srbija ce biti samo na korak da udje u Evropu.

  2. Mislim da ce to vec biti vreme kad ce se voditi borba za nove kolonije u svemiru. Slazem se da ce sustina ostati ista. Spisak kolonijalnih sila ce biti otprilike isti, uz koji plus, i koji minus. A mi cemo biti jednako siromasni kao i sada, ako ne i siromasniji, s obzirom koliko se danas bavimo svemirom.

Posaljite komentar


1 + = two