Nemanja Đorđević: ANTI UMETNOST

U uzbudljivom i ironičnom rečniku anti-umetnosti, akademski slikar i matematičar Nemanja Đorđević analizira šest kultnih tačaka umetničke istorije Beograda i svakojakih vandalističkih “instalacija” koje su na njima nikle u međuvremenu.

Nemanja Đorđević
REČNIK BEOGRADSKE ANTI-UMETNOSTI

ASAMBLAŽ

(Foto: "Politika", 27.6.2009)

U pitanju je prostorni kolaž. Ovih dana slavimo prvi rodjendan velikog dunđera, konceptualnog umetnika i značajnog asamblažiste, koji je krajem maja prošle godine ugradio skelu u mozaik u Knez Mihajlovoj ulici.

U pitanju je bila verna kopija mozaika sa antičkog lokaliteta Stobi (5. vek nove ere) koji je Makedonija poklonila Beogradu 1989. godine (autor beogradske verzije je Aleksandar Tomašević).

.
.
.
.
.

Mecena oba rada Mirko Todorović - Todor ispred rekonstruisanog mozaika (Foto: N. Đ. 27.6.2010.)

Danas jedno ćoše istog možete da pogledate na ivici fasade hotela “Bah” pod brojem 27, ili na zadnjoj strani novčanice od 10 denara.

Za otvaranje hotela i restorana “Lodge” isti mecena, a drugi autor će naknadnom intervencijom izvesti kopiju kopije.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


DEKUPAŽ

(Foto: Nemanja Đorđević, 26.6.2010.)

Dekorisanje predmeta naknadnim dodavanjem (najčešće lepljenjem) drugih materijala. Godine 1984. na zgradi Jugobanke (Rajićeva 19) grupa studenata uz nadzor profesora Čedomira Vasića naslikala je mural “Slikani zid” i Mirka Ognjanovića (obnovljen 2000. godine).

Godine 2006. nepoznati menadžer i heroj primitivizma odlučio je da sliku upotpuni i zakloni tendom kafića “Speak easy”.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


INSTALACIJA

(Foto: Nemanja Đorđević, 26.6.2010.)

Intervencija u prostoru, najčešće u enterijeru. Nepoznati električar je devedesetih godina crkvu svetog Djordja na Banovom Brdu (ulica Zrmanjska 1) ukrasio sitnom plastikom, u vidu štekera i prekidača, odmereno rasporedjenih po stubovima naosa, na visini od oko 2 metra.

Naknadno je freskopisac izmalao svece tako da uklopi strujne izvore u kompoziciju, što po mestu, što po boji. Obavezno posetite nedeljni hepening “Usisavanje”.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


REDI MEJD

(Foto: Nemanja Đorđević, 26.6.2010.)

Transformacija ne-umetničkih objekata u umetničke. U kafiću “Tajm aut”, u podrumu, u Čika Ljubinoj broj 5, vlasnik u saradnji sa stolarom i strugom, pretesterisao fino odabrane knjige na pola, jer su mu polica i pamet bili suviše plitki. Istorijski se sličan tretman praktikuje još od Aleksandrije 48. pre nulte godine.

.
.
.
.
.
.
.
.
.


DEKOLAŽ

(Foto: Nemanja Đorđević, 26.6.2010.)

Suprotno od kolaža, odnosno rasturanje objekata na delove. U četvrtak, 20. maja ukradeno je po treći put šest bronzanih skulptura golubova sa fontane ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu (u pitanju je rad “Buđenje”, vajar Dragomir Arambasić, godina 1936, a obnova 1980. godine).

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


ANALITIČKI KUBIZAM

(Foto: Nemanja Đorđević, 26.6.2010.)

Svođenje forme na osnovne geometrijske objekte (kocku, kuglu, kupu i valjak). Kako bi obeležio 21. maj (dan kada je Laslo Tot pre 38 godina čekićem olupao “Pietu” Mikelanđela Buonarotija u bazilici svetog Petra u Rimu) nepoznati autor je odneo bronzanog dečaka s “Čukur česme” i s ugla Dobračine i Gospodar Jevremove. U pitanju je sada zajednički rad vajara Simeona Roksandića iz 1931. i neznnog autora iz 2010. koji je bronzanog dečaka odbacio do stovarišta u Kotežu i doveo skulpturu do jednostavnog mermernog kvadra. Ako golubovi budu vraćeni s đubrišta, to će biti “džank art”. Fotografija je napravljena 26. maja, na datum kada je spomenik podignut.

.
.
.
.
.
.
.
.


[Nastaviće se...]

Nemanja Đorđević je rođen u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u klasi profesora Čedomira Vasića u junu 2009. godine. Član je Udruženja Likovnih Umetnika Srbije od 2010. godine. Takođe, studira matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Rukovodilac je međunarodnih programa u Istraživačkoj stanici Petnica i koordinator za nauku na Festivalu nauke u Beogradu. Izuzetno je aktivan u popularizacijij nauke.


Objavile: Male novine | 1. 06. 2010.

Posaljite komentar


7 − = three