Top lista: SF PRE 1864. GODINE

Za razliku od epske fantastike, koja se po većini mišljenja razvila kao žanr pod uticajem dela Dž. R. R. Tolkina, nastanak i razvoj naučne fantastike obično se vezuje za drugu polovinu devetnaestog veka, kroz dela Žila Verna i posledično H. Dž. Velsa. Međutim, ovaj žanr postojao je i mnogo ranije. Male novine su pripremile top listu priča koje nisu nastale pod uticajem takozvanih očeva SF žanra, odnosno onih koje su nastale pre granične 1864. godine, kada je prvi put izdato „Putovanje u središte zemlje“ Žila Verna.

Top lista: SEDAM PRIČA NAUČNE FANTASTIKE PRE 1864. GODINE

Priredio: Bazil Baraban

7. Urašima Taro japanska narodna priča (VIII v.n.e.)

Priča govori o ribaru koji spasava kornjaču i oslobađa je, samo da bi saznao da je ona ustvari princeza iz podvodnog kraljevstva. Nakon nekoliko dana boravka u njenoj podvodnoj palati, on odlučuje da se vrati na površinu, ali kada se vrati u svoje selo, šokiran je saznanjem da se našao u dalekoj budućnosti. Datirana na otprilike osmi vek nove ere,  ovo je tradicionalana japanska priča sa mitološkim elementima, ali je i jedan od najranijih literarnih primera putovanja kroz vreme.

Saznajte više


6. Podzemna putovanja Niela Klima – Ludvig Holberg (1741)

Pomalo čudna priča o Norvežaninu koji putuje svemirom.  Nakon  napada grifona, on pada na planetu Nazar gde otkriva Potuance, ljude-drveće i beleži njihov način života. Kada ga oteraju on prelazi u unutrašnjost planete… Knjiga je prvi put izdata 1741.godine, napisao je Ludvig Holberg, i jedan je od ranijih primera putovanja svemirom i unutrašnjim svetovima.

Pročitajte onlajn knjigu ovde.

Saznajte više


5. Mikromegas – Volter (1752)

Mikromegas, kao i većina Volterovih dela, je komentar zapadne kulture i društvenih normi, ovde ispričan kroz gledište vanzemaljca g. Mikromegasa  sa planete u orbiti zvezde Sirijus i njegovog prijatelja sa Jupitera. Jednostavan koncept koji se ponavlja kroz istoriju naučne fantastike, posebno vredan pomena uz činjenicu da je urnebesno komično videti sav taj prezir prema sopstvenoj kulturi, i kako se skoro ništa od tad nije promenilo.

Saznajte više i Pročitajte olajn knjigu ovde.


4. Čovek na mesecu -  Frensis Godvin (1638)

Priča za koju neki govore da je prvi roman naučne fantastike napisan na engleskom jeziku, opisuje putovanja astronauta Dominga Gonzalesa koji putuje na mesec u kočiji istreniranih gusaka, gde naravno sledi susret sa vanzemaljcima.  Verovatno je da je Keplerov rad imao dosta uticaja na ovu knjigu, s obzirom da su savremenici i činjenice da je dosta o njoj debatovano među astronomima. Osim što je odlična priča, prvi put spominje mogućnost bestežinskog stanja u svemiru.

Saznajte više i Pročitajte onlajn knjigu ovde.


3. Theologus Autodidactus – Ibn al-Nafis (1267-1277)

Ovo nije samo rani primer  Sf-žanra, već i jedna od najranijih priča o pustom ostrvu, dolasku novog doba kao i jedna od najranijih knjiga na Arapskom jeziku.  Kniga govori o mladom čoveku na pustom ostrvu koji mašta o životu i donosi odluke koje ga menjaju zauvek. A tada svet prestaje da postoji… Takođe, knjiga spominje i mnoga predskazanja i napredak u oblasti biologije i medicine.

Saznajte više


2. Prava istorija – Lucijan od Samosata (II v.n.e.)

Prava istorija (True History) je satira klasičnih epova prošlosti, smeštena u zvezde umesto iza sedam mora i sedam gora. U njoj se spominju vanzemaljci, međuplanetarni ratovi, svemirska putovanja, naseljavanje planeta, i nesšto što bi moglo biti prethodnik  za koncept robota. Ima sve odlike modernog sf- žanra, a opet napisan je oko milenijum pre otkrića teleskopa!

Pričitajte onlajn knjigu ovde.

Saznajte više


1. Opis novog svetaMargaret Kevendiš (1666)

Opis novog sveta zvanog Vrli svet (Blazing-World) ne samo da je jedinstven po tome što je smatran za najraniji primer naučne fantiske od većine učenjaka, već i po tome što ga je, uzimajući u obzir vek, napisala žena. Priča prati zemljanku koja otkriva ovaj sijajući svet i postaje vladarka. U ovom utopijskom delu, svet u koji dolazi  ima podmornice, antropomorfna bića i životinje koje pričaju.  Ovo je relativno kratka priča i stvarno je interesantan pogled ne korene žanra.

Pročitajte onlajn knjigu ovde.

Saznajte višeObjavile: Male novine | 2. 06. 2010.

Jedan komentar
Posaljite komentar »

  1. Ovo je ,stvarno,interesantan i koristan clanak.
    :)
    Veeeliko hvala…

Posaljite komentar


seven + = 8