In memoriam: GODINA SMRTI ŽOZE SARAMAGA

U petak je preminuo jedan od na svetu najpopularnijih i najčitanijih pripovedača umetničke proze, portugalski nobelovac Žoze Saramago (José de Sousa Saramago, 1922 – 2010).

Portugalski književnik Žose Saramago pisao je romane i drame, a bavio se novinarstvom. Kao jednom od na svetu najpopularnijih i najčitanijih pripovedača umetničke proze, njegovi romani su prevedeni na više od 25 jezika i predstavljaju bestselere u gotovo svim zemljama u kojima su objavljeni.

Ovaj lisabonski Markes, najpoznatiji i istovremeno najkontraverzniji pisac Portugalije, svoju karijeru književnu karijeru započeo je relativno kasno, a šire priznanje je dobio tek u šesdesetim godinama, nakon što je 1982. godine objavio prvi roman koji je privukao pažnju svetskih izdavača, “Baltazar i Blimunda”  koji je u Srbiji preveden kao “Sedam sunaca i sedam mesečina“.

Godien 1998. dobio je Nobelovu nagradu za seriju romana u kojima je tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina obrađivao fantastičke teme prezentujući ih u svom karakterističnom ključu “romana jednog pasusa”.  Bio je politički aktivan, član komunističke partije i vrlo neomiljen u klerikalnim krugovima bliskim  katoličkoj crkvi u Portugaliji, zbog čega je živeo na španskim Kanarskim ostrvima. Njegov roman “Jevanđelje po Isusu Hristu” još uvek izaziva debate u ovoj zemlji duge katoličke tradicije.

Pored “Jevanđelja” i “Sedam sunaca” na srpski jezik su prevedeni i drugi njegovi poznati romani kao što su “Slepilo” i “Godina smrti Rikarda Rejša“.

M. N.

Katedrala u Mafri.

Ne prezajući da zaroni ni u žanrovsku književnost, Žoze Saramago je obrađivao razne teme, od misteriozne epidemije slepila do biografskih romana i suočavanja sa jevanđeoskim temama. U romanu koji ga je najviše proslavio, “Sedam sunaca i sedam mesečina”, Saramago zapravo pripoveda o podizanju spektakularne katedrale u Mafri, jednog od nacionalnih simbola Portugalije, kroz ljubavnu priču o Baltazaru i Blimundi, dvoje neobičnih junaka. Ovaj roman živo oslikava Lisabon, spletke na portugalskom dvoru, dvolični život u manastirima i teror Inkvizicije, ali otvara i kranje neočekivane teme, uvodeći u roman istorijske ličnosti – kompozitora Domenika Skarlatija i sveštenika Bartolomea de Guzmao, koji je bio pionir avijacije.


Objavile: Male novine | 19. 06. 2010.

Jedan komentar
Posaljite komentar »

  1. Hvala, maestru, za sva čitalačka zadovoljstva koje nam je pružio, pišući knjige kojima se vraćamo!

Posaljite komentar


× 3 = nine