Knjiška scena: PETA STRANA SVETA

Moto petog festivala kratke priče “Kikinda šort”, koji je od lokalne kikindske književne manifestacije počeo da izrasta u internacionalni brend je “Peta strana sveta: PRIČA!”. Ovogodišnji festival prestaviće 25 pisaca iz 17 zemalja, prvo 30. juna i 1. jula u Kikindi, a potom 2. i 3. jula u Beogradu.

.

Pratite sajt festivala
kikindashort.org.rs

.

Peti festival kratke priče “Kikinda šort” okupiće 25 pisaca iz 17 zemalja. Festival se održava 30. juna i 1. jula u Kikindi, a 2. i 3. jula u Beogradu. Kako su saopštili organizatori Srđan Papić i urednik festivala Srđan Srdić gosti su dobitnici Gardijanove, Andrićeve i Goranove nagrade, kao i nagrade “Mina Kaucki”, nagrade “Gerhard Bajer”, Sinko nagrade kao i Be En Ge književne nagrade.

Oni pišu za “Njujork tajms”, “Indipendent”, “Gardijan”, “Frankfurter Algemajne Zajtung”, “Zajt”, slovačku “Pravdu”, srpski “Blic”. Pišu čak i na rančevima koje kući odnose dobitnici “Zlatne palme” u Kanu.

Zemlja specijalni gost festivala je Holandija ( Saneke van Hasel, Ton Rozeman, Martje Wortel ) a specijalni gost su i dirketor za odeljenje fikcije u izdavačkoj kući ” Faber i Faber” Li Brekston i urednik ” Koma presa” Džim Hinks.

Svoje priče u rukopisu čitaće Andrea Štift, Kornelia Travniček (Austrija), Muharem Bazdulj (Bosna i Hercegovina), Emanuil A. Vidinski (Bugarska), Antonija Novaković, Alen Kapidžić (Hrvatska), Lars Frost (Danska), Maike Vecel (Nemačka ) , Kristos Asteriou (Grčka), Orsolja Benčik, Laslo Kiš (Mađarska).

Priče će čitati i Vladimir Martinovski (Makedonija), Radu Pavel Geo (Rumunija), Gustav Murin (Slovačka), Matjaž Brulc (Slovenija), Santiago Pajares (Španija), Aleksandar Gatalica, Miloš Ilić, Miloš Krneta (Srbija), Lujis Krofts, Krejg Tejlor (UK) i Petina Gapah (Zimbabve)

[Prema Tanjug-u]


Objavile: Male novine | 23. 06. 2010.

Posaljite komentar


seven + = 10