Šta čitati: LEKTIRA ZA OKTOBAR

Šta čitati? U potrazi za jednom od onih, pravih knjiga koje su napisane baš za Vas, možda vam pomogne mesečna lista Malih novina. Za početak, pred Sajam knjiga, evo jedne kraće liste naslova sa kojom biste mogli početi u oktobru, a koji smo posvetili begu u daleke, uzbudljive, opojne i mračne svetove. U one koji vas ne puštaju lako.

Male novine
LEKTIRA ZA OKTOBAR

Mario Vargas Ljosa: RAZGOVOR U KATEDRALI
Dva junaka slavnog peruanskog romanopisca Marija Vargasa Ljose, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, u ovom obimnom romanu napisanom krajem šesdesetih godina, susreću se u kafeu “Katedrala”. Njihov razgovor otkriva ne samo sudbinu oca jednog od njih, nego i mračnu istoriju tiranije. Čak i ako niste skloni Ljosinom osobenom humoru, prijaće vam ploviba kroz njegovu opojnu stvarnost, koja je u ovom delu začinjena samom esencijom gorčine.
[Prevod "Razgovora u katedrali" iz 1984. postoji u izdanju Prosvete-Narodne knjige]

Žorž Amado: VELIKA ZASEDA, TAMNA STRANA
Još jedan južnoamerički autor, ali sa portugalskog govornog područja. U ovoj ospesivnoj, uzbudljivoj i emocijama nabijenoj priči o nastanku jednog grada, Amado će Vas, kao čitaoca, bez imalo predaha voditi na isti onaj nemilosrdni način na koji tretira svoje junake. Zato, ako želite da pobegnete od stvarnosti što dalje, krenite sa Amadom u njegov čudesni svet. Ne postoji turistička agencija koja vas može odvesti tako daleko. I tako uverljivo.
[Postoji prevod na srpski u izdanju BIGZ-a iz 1991. koji se može naći u svakoj javnoj i brojnim kućnim bibliotekama]

Kazuo Išiguro: KAD SMO BILI SIROČAD
Neko je rešio da bude detektiv. Neko hoće da sazna gde su mu roditelji. Put ga vodi na Daleki istok. Ako i Vi krenete sa Išigurinim propovedačem na ovo izvanredno putovanje, pozdravite se na par dana sa prijateljima i rodbinom. Ako Vas uvuče svojom opojnom poetikom, iz njegovog sveta nema nazad.
[Postoji deset godina star prevod ovog Išigurinog romana na pitak hrvatski jezik, u izdanju LEoKOmerc iz Rijeke, koji se može naći i u više biblioteka u Srbiji]

Ijan Makjuan: ISKUPLJENJE
Evo i jedne savremene evropske poslastice. Britanski bestseler pisac Ijan Makjuan spada u onu grupu dobro prodavanih pripovedača osobene poetike koja ih svrstava i u red vodećih umetnika. Njegov roman Iskupljenje, verovatno najuspeliji, kod zaista ogromne većine čitalaca izaziva onaj fantastični efekat – nakon nekoliko desetina stranica, čitanje ISKUPLJENJA dobija ubrzanje posle koga gubite želju za spavanjem, hranom i svim mogućim obavezama, sve dok ne stignete do kraja ove uzbudljive ljudske drame koja se odvija u predvečerje i tokom Drugog svetskog rata, u Britaniji i Francuskoj.
[Roman je u mnogim knjižarama i bibliotekama dostupan u prevodu na srpski u izdanju Paidee]

Alfred Deblin: BERLIN ALEKSANDARPLAC
Ako tragate za slavnim toponimima koji su vam izmakli do sada, evo jednog klasika. Nema sumnje da se u potrazi za univerzalnim prepoznatljivim mestima, pre ili kasnije morate sresti sa unutrašnjom ljudskom dramom, onom koja čuči na dnu. “Berlin Aleksnadarplac” je kultna priča o Francu Biberkopfu, koja je, kao i čuveni berlinski trg po kome je roman naslovljen, uticala na mnoge savremene romanopisce.
[U većini javnih biblioteka, postoji više starijih prevoda na srpski i hrvatski]

ŠTA ČITATI? U moru knjiga, razasutim po javnim bibliotekama, knjižarskim policama i kućnim zbirkama, kriju se svakojaki novi i stari naslovi među kojima bez sumnje ima na stotine onih koji su napisani baš za Vas. Samo treba da ih otkrijete.
Počev od ove, jesenje sezone, Male novine svojim vernim čitaocima pokušavaju da pomognu u toj potrazi, kako svežim kritikama, tako i mesečnim listama. Iz meseca u mesec, autori Malih novina priređuju od pet do deset predloga za čitanje i razmišljanje, koje Vašu svakodnevnu potragu mogu odvesti do prave knjige za Vas.


Objavile: Male novine | 1. 10. 2011.

Posaljite komentar


3 − = zero