Knjiška scena: Nagrada V.B.Z. 2010.

Prošle nedelje je na Interliberu u Zagrebu saopšteno kako je ovogodišnju nagradu izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman dobio pisac iz Beograda Aleksandar Novaković za roman Vođa. Kako je rečeno, tu odluku je doneo žiri u sastavu Miljenko Jergović (predsjednik), Zoran Ferić, Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević. Autor je nagrađen sumom od 100.000 kuna.

Aleksandar Novaković VOĐA
“Roman Vođa beogradskog autora Aleksandra Novakovića precizna je i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i dozlaboga paranoičnog duha ispunjenog vječno nezadovoljivom mržnjom i prezirom, duha, dakle, koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtivijeka pa do današnjeg vremena. Smještena u samo jedan dan, Vidovdan historijske 1914. godine, i krećući se odatle unazad i unaprijed te pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima razdoblje od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi nas čudnovatim i mračnim putanjama protagonista Stojana Stamenkovića, kapetana 5. čete Drugog puka VKS, čovjeka oluje i vihora, krvoloka Balkanskih ratova, nemilosrdnog zatirača Bugara, istjerivača Turaka, masovnog ubojice nedužnih civila u Albaniji, čovjeka bez samilosti, otpatka crnorukaške zavjereničke bratije, notornog pijanca i lutalice, i predstavlja vrhunski delirium tremens pripovjedačke umjetnosti, prostor na kojem se košmarna snoviđenja i još mračnija stvarnost susreću i tvore nadasve uzbudljivu romanesknu građu”.
(iz saopštenja)

Aleksandar Novaković, prozaista i dramaturg, rođen 1975. u Beogradu, diplomirani je istoričar i magistar nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije pozorišta. Objavio romane Glečer (Dereta, 2007), Keltska priča (Mali Nemo, 2008) i Dva u jednom (Mali Nemo, 2009); zbirke drama: „Bliskost“ (Svetozar Marković, Zaječar 2006) i “Posle Utopije“ (KCR Kraljevo, 2009); knjiga aforizama: “Pij Sokrate, država časti” (Matica srpska, 1998) i “Neće moći” (Alma, 2006), kao i teatroloških studija: “Kako je Tito razbijao “ Tikve“ (Narodna knjiga, 2005) i “Slomljeno slovensko ogledalo” (Mali Nemo, 2010). Drame su mu izvodjene u pozorištima i na Radio Beogradu, a autor je i kratkometražnog filma. Objavljivao je u desetinama časopisa i dobio čitav niz nagrada kao što su Josip Kulundžić (2004), II nagrada Radio-Beograda (2003), Vibova nagrada (2001), Zlatna kaciga (1997) i nagrada Mali Nemo za roman (2008). Za roman “Vođa” dobio je nagradu VBZ za 2010. Autor je Malih novina od marta 2010.


Objavile: Male novine | 16. 11. 2010.

2 komentara
Posaljite komentar »

  1. BRAVO!

  2. Svaka cast!

Posaljite komentar


5 + = nine