Characters World: DEDA MRAZ

Brojne legende o Deda Mrazu počivaju na drevnoj hrišćanskoj tradiciji po kojoj deci poklone deli Sveti Nikola pred Božić.
Savremeno sekularno shvatanje Deda Mraza razvilo se u drugoj polovini XIX veka, a lik starca sa belom bradom i crvenim ogrtačem osmislio je slavni američki karikaturista Tomas Nast (1840–1902). Ovakav lik Nast je prvi put objavio 3. januara 1863. godine na naslovnici časopisa “Harper’s Weekly”, sa idejom da pošalje božićnu poruku usred američkog građanskog rata.
Kasnije, Nast je uradio više ilustracija Deda Mraza (na slici) i one su počele da postaju deo opšte kulture. Na ovim osnovama, kompanija Koka-Kola je 1931. lansirala globalnu marketinšku kampanju gde je promovisala lik Deda Mraza u ljudskoj veličini koji je i danas prepoznatljiv.
Deda Mraz se u raznim kulturama vrlo različito zove, a u pojedinim sredinama (kao, npr. u Bosni i Hercegovini) smatra se nepoželjnim jer predstavlja simbol hrišćanske kulturne dominacije. Sam naziv Deda Mraz je inače jugoslovenski proizvod – osmišljen tako da ne favorizuje nijednu religioznu varijantu u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

www.charactersworld.com


Objavile: Male novine | 2. 01. 2011.

Posaljite komentar


+ seven = 8