Treći vek Čarlsa Darvina: KUĆA U DAUNU

ČARLS DARVIN:
(Koraci niz stepenice) Jedan minut duže. … Mislim da više ne treba da radim.

FRENSIS DARVIN:
(Iznenađeno) Oh, zar je već tri sata?

ČARLS:
Dragi moj Frensise, izgleda mi da moraš više voditi računa o minutima. Štednja u minutima znači svršen posao. (Pripaljuje lulu) Šta imamo danas?

FRENSIS:
(Koverte i papiri) Samo dva pisma.

ČARLS:
Fino, fino. Znači, danas mogu ranije u svoju šetnju. (Uvlači dim) Noćas sam opet tako malo sna imao. (Ispušta dim) Hajde, dragi moj, čitaj.

FRENSIS:
Jedno pismo od Kraljevskog društva časovničara iz Oksforda. Drugo, … Drugo šalje Huke.

ČARLS:
Huke!? … (Uvlači dim) Teško da sam se ikada upoznao sa nekim tako savršenim kao što je Huke.

FRENSIS:
On Vam šalje jednu dopisnicu. Hoćete prvo nju?

ČARLS:
Ne, dragi moj, čitaj ovo drugo. Uvek ostavljaj desert za kraj.

FRENSIS:
Dobro. (Otvara koverat) Gospoda iz Oksforda. (Čita pismo) ”Poštovani gospodine Darvin, kada su naše društvo upoznali sa Vašom bestidnom teorijom nije nam bilo druge nego da Vam se obratimo. Toliko smo razočarani što jedan od najuglednijih engleskih prirodnjaka pod starost iznosi potpune besmislice u javnost, da smo prinuđeni da lično od Vas zatražimo objašnjenje. Mi smo mišljenja da ste Vi možda na početku Vašeg proučavanja i bili jak posmatrač, ali više sigurno niste dobri u rasuđivanju.”

ČARLS DARVIN:
O, Bože!

FRENSIS:
(Nastavlja sa čitanjem) ”Mi ipak ne mislimo da je moguće da ste u svom ludilu otišli tako daleko i da zaista tvrdite kako je čovek nastao od majmuna. To je verovatno neka zabuna. Ako je pak istina da ste u svom izučavanju došli do takvog otkrića, zanima nas da li vam se majmuni u rodoslovu nalaze sa očeve ili majčine strane? Pitamo Vas, zar ste izgubili svako poštovanje?” … Po, ovo je zaista strašno. (Nastavlja) ”Častan čovek je na svetu od kako se rodi, pa do smrti, a posle njega dolaze njegovi potomci, isti kao i on sam. Vreme je stalno, kao kolo u kome igraju leševi, a Vi izgleda pravite plan da to izmenite. Ko ste Vi da menjate Božji naum sa nama smrtnicima? Setite se, gospodine Darvin, da ste i sami smrtni. Dok Vi u Vašim ogledima ubijate životinje i čupate im creva, ličite nam na paganske vračeve koji proriču iz utroba zverinja i napadaju svetu hrišćansku crkvu. Nama je jasno da će Vas u Vašem ludilu to još više rasrditi, ali zarad Vaše duše i engleskog dostojanstva, kao džentlmeni moramo da Vam kažemo – razmislite, gospodine Darvin, kuda udarate?”

ČARLS:
(Uvlači dim) Pa ja nikada ne vršim vivisekciju. Poznat sam kao protivnik mučenja životinja.

FRENSIS:
Kakva bezočna depeša. Ta gospoda su baš neuljudna. (Papiri) Da im odmah odgovorimo?

ČARLS:
Da. Samo, uzmi jedan od onih finih belih papira. (Uvlači dim) I pripazi kad pišeš, da se vidi kako smo i njima posvetili pažnju.

FRENSIS:
Čekam.

ČARLS:
Ovako ćemo. (Diktira i hoda po sobi) ”Kada bih ikad osetio srdžbu … prema vašoj poštovanoj zadruzi, zarez, … prema čijim dostignućima osećam … iskrene simpatije, zarez, … morao bih posumnjati … u svoju zdravu pamet, tačka…”.

FRENSIS:
Ali, oče…

ČARLS:
(Zastaje) Molim, Frensise.

FRENSIS:
Ova gospoda Vas najočiglednije napadaju. Zar ćete tako blago, bez ikakve borbe, da im odgovorite?

ČARLS:
(Prazni lulu) Lajel mi je davno rekao da se nikada ne upuštam u raspravljanja. (Seda u fotelju) I dragi moj, sasvim je bio u pravu. Nego, hajde, da svršimo sa tim. Dakle, piši. (Diktira) ”Mene je veoma ožalostio … Vaš protest jer mislim da je to … u svakome slučaju mana … koju treba ostaviti drugima, tačka…”

FRENSIS:
Ali, oni ni knjigu nisu pročitali!

ČARLS:
Oh, Frensise, pomeo si me sad. (Ustaje) Da, dobro. … Možda bi stvarno trebalo da pročitaju knjigu. Napiši dalje ovako. (Diktira u hodu) ”Drugo je pitanje da li bih ja takvim rečima … napadao jednu naučnu teoriju, zarez, … kada ne bih bio ni izbliza … upućen u njene zakonitosti, tačka. … Zato Vam ljubazno preporučujem … moje delo Poreklo vrsta, stavi to pod navodnike. … Neki moji čitaoci mi javljaju … da je knjiga sasvim zgodna za čitanje, zarez, … ima dosta slika i zanimljvih opisa, tačka. Ljubazno Vaš” … Daj da potpišem.

[Odlomak iz radio drame LOV NA ČARLSA DARVINA Slobodana Bubnjevića, koja je 2004. premijerno emitovana na programu Radio Beograda]

Čarls Darvin, engleski prirodnjak i tvorac teorije evolucije, rodio se pre tačno 201 godinu, 12. februara 1859. a povodom dva veka od njegovog rođenja i 150 godina od objavljivanja “Porekla vrsta” tokom 2009. obeležena je Godina Darvina.

[Pogledajte Malu hroniku - Prethodni dan ]


Objavile: Male novine | 12. 02. 2010.

Posaljite komentar


− 1 = five