Knjiška scena: VRLO MALO SVETLOSTI

Roman Vladana Matijevića  ”Vrlo malo svetlosti” dobitnik ”Meše Selimović”  za 2010.

Nagrada “Meša Selimović” kompanije “Novosti” za najbolju knjigu u 2010. godini dodeljena je Vladanu Matijeviću za roman “Vrlo malo svetlosti”, u izdanju zrenjaninske Agore.

Veliki žiri, koji je činilo 47 domaćih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti, dao je Matijevićevom romanu 16 glasova, dok je 12 dobila zbrika pesama “Svetilnik” Ivana Negrišorca, a deset “Ono što oduvek želiš” sa 12 glasova, a na trećem mestu roman Gordane Ćirjanić, dobitnice NIN-ove nagrade za najbolji roman 2010.

Članovi Velikog žirija predložili su ukupno 83 romana, a objavljivanje glasova trajalo je na stranicama “Večernjih novosti” 12 dana.

Matijevićev roman “Vrlo malo svetlosti” sastoji se iz tri priče koje prate živote i snove naoko različitih likova – američke istoričarke umetnosti Hilari, bivšeg ministra pre političkih promena u Beogradu Milutina Čabrinovića zvanog Antracit i apsolventa filozofije Djordja Istine – do juče uspešnih, a sada poraženih ljudi.

Ono što ih spaja su snovi, ali i činjenica da svi žive u svetu poremećenih vrednosti, u kojem ne mogu da se prilagode, niti da opstanu.

Na proglašenju odluke žirija u Vukovoj zadužbini u Beogradu, Matijević je istakao da je svestan značaja nagrade “Meša Selimović”, a podsetio je i na njena dva ranija dobitnika – Milorada Pavića, koji je preminuo prošle godine, i Novicu Tadića, koji je umro početkom ove.

“Prošle godine nas je napustio prozaista za kojeg se tvrdilo da je prvi pisac 21. veka, ali da je najveći srpski prozni pisac s kraja 20. veka i početka 21. Već u januaru ove godine napustio nas je najbolji pesnik tog istog razdoblja, onaj koji je opisao prelaz 20. u 21. vek i njegovog crnog komedijanta koji okreće ručku”, rekao je Matijević, dodajući da su i Pavić i Tadić uvećali težinu nagrade “Meša Selimović”.

“Nadam se da će od ovog dana nagrada biti još teža bar za jednu mrvicu ili za jedno pero iščupanog iz krila ove vrane koju je izdavač stavio na naslovnu stranu knjige”, rekao je Matijević povodom svog romana.

Nagrada za 2010. biće svečano uručena 15. marta u Beogradu.

MEŠA SELIMOVIĆ
“Novosti” dodeljuju nagradu “Meša Selimović” od 1988. godine, kada su je dobili Dubravka Ugrešić – za “Forsiranje romana reke” i Milorad Pavić za “Predeo slikan čajem”. Prošle godine nagradu je dobio Živorad Nedeljković za knjigu pesama “Ovaj svet”, u izdanju beogradskog Arhipelaga, a za 2008. nagradjeni su Vladimir Kecmanović za roman “Top je bio vreo” i Petar Sarić za delo “Sara”.

Među dosadašnjim dobitnicima su i Slobodan Selenić, Svetlana Velmar-Janković, Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Dragan Jovanović Danilov, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Stevan Raičković i Dragan Velikić.

Imenom Meše Selimovića nazvana je i književna nagrada za najbolji roman na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koja se dodeljuje u Tuzli.

(SEEcult.org)


Objavile: Male novine | 16. 02. 2011.

Posaljite komentar


four + = 9