Oskar 2011: ŠTA GLEDATI


Na ovogodišnjoj dodeli prestižne filmske nagrade američke akademije, najviše Oskara – četiri – osvojio je britanski film “Kraljev govor”. Tri Oskara, manje značajna, osvojio konkurent “Društvena mreža”, dok film braće Koen “Čovek zvani hrabrost”, mada sa velikim brojem nomacija ostao bez nagrade. Ko su dobitnici u najznačajnijim kategorijama?

Najbolji film - Kraljev govor
Režija – Tom Hooper, Kraljev govor
Najbolji glumac – Colin Firth, Kraljev govor
Najbolja glumica – Natalie Portman, Crni labud
Najbolji sporedni glumac – Christian Bale, Borac
Najbolja sporedna glumica – Melissa Leo, Borac
Najbolji originalni scenario – David Seidler, Kraljev govor
Najbolji adaptirani scenario – Aaron Sorkin, Društvena mreža
Najbolja fotografija – Početak
Najbolji strani film – U boljem svetu – Danska
Najbolji animirani film – Priča o igračkama 3
Najbolji dokumentarni film – Inside Job

Britanski film “Kraljev govor” trijumfovao je na 83. dodeli Oskara, osvojivši nagrade Američke filmske akademije za najbolji film, režiju Toma Hupera (Hooper), originalni scenario Dejvida Sidlera (David Siedler) i glavnu mušku ulogu Kolina Firta (Colin Firth), kao što je bilo i očekivano.

Najveći konkurent “Kraljevom govoru”, film “Društvena mreža” o nastanku Fejsbuka, u režiji Dejvida Finčera (David Fincher), osvojio je tri Oskara – za najbolji adaptiran scenario (Aaron Sorkin), filmsku montažu i najbolju muziku.

Nešto bolje od “Društvene mreže” prošao je naučno-fantastični film “Početak” Kristofera Nilana (Christopher Nolan), osvojivši četiri Oskara, ali u tehničkim kategorijama (fotografija, vizuelni efekti, miks zvuka i montaža zvuka).

Kao što se i očekivalo, Natali Portman (Natalie), koja je uprkos poodmakloj trudnoći, došla u holivudski Kodak teatar, pripao je Oskar za glavnuz zensku ulogu, za film “Crni labud” Darena Aronofskog (Darren Aronofsky) o njujorškoj baletskoj sceni.

Kristijan Bejl (Christian Bale) i Melisa Lio (Melissa Leo) nagrađeni su za sporedne uloge u bokserskoj drami “Borac”.

Huperov film o problemima kralja Džordža VI sa mucanjem, inače, vodio je po broju nominacija (12), a u konkurenciji za Oskara za najbolji film bio je sa “Društvenom mrežom”, rimejkom vesterna “Čovek zvani hrabrost” braće Koen (Joel, Ethan Coen), “Crnim labudom” i “Borcem”.

Braća Koen, čiji je film imao čak deset nominacija, ostali su praznih ruku, a po dve nagrade odneli su, osim “Borca”, i “Alisa u Zemlji čuda” i “Priča o igračkama 3”, koja je proglašena najboljim animiranim dugometražnim filmom.

Danski film “U boljem svetu” rediteljke Suzan Bir (Susanne Bier), posle Zlatnog globusa, nagrađen je i Oskarom za najbolji film van engleskog govornog područja.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Inside Job” (Charles Ferguson i Audrey Marrs) o globalnoj finansijskoj krizi, a u konkurenciji je bio i film “Izađi kroz prodavnicu poklona” (Exit Through the Gift Shop) britanskog grafiti umetnika Benksija (Banksy), koji je pobedio dan ranije na dodeli Spirit nagrada u Los Anđelesu.

Ceremoniju 82. dodele Oskara direktno je prenosila mreža ABC, kao i televizijske stanice u više od 200 zemalja širom sveta.

(Prema tekstu sa sajta www.seecult.org)

(Više detalja o samim filmovima možete saznati na sajtu IMDB-a)


Objavile: Male novine | 27. 02. 2011.

Posaljite komentar


× two = 12