Bora 2011: NAGRAĐEN ROMAN “MI RAZLIČITI”


Književna nagrada “Borisav Stanković“, koju od ove godine prvi put dodeljuje grad Vranje, pripala je Veselinu Markoviću za roman “Mi različiti” u izdanju Stubova kulture. Više o nagrađenom romanu čitajte u kritici Malih novina koju je pripremio Danilo Lučić.

Književna nagrada “Borisav Stanković“, koju od ove godine prvi put dodeljuje grad Vranje, pripala je Veselinu Markoviću za roman “Mi različiti” u izdanju Stubova kulture. Nagradu je većinom glasova dodelio žiri kojim je predsedavala književnica Mirjana Đurđević, a u kome su još bili Vladimir Arsenić, Tijana Spasić, Vesna Petrić i Zoran Dimić.

Žiri je, u saopštenju koje je Tanjugu prolseđeno 21. marta, ocenio da je “Markovićev roman nesvojstven za srpsku književnu produkciju, pa se samim tim iz nje i izdvaja svojim kvalitetom. Odlikuju ga sistematičnost u pristupu temi, brižljivo izgrađen stil, kao i fabularnost koja ne preza od slobodnih, a opet uverljivih konstrukcija”.

Ove godine na konkursu je učestvovalo 36 naslova. Nakon ulaska četiri romana u uži izbor, na žiriranju roman “Mrtvo polje” (Stubovi kulture), Srđana Srdića dobio je dva glasa, ali je Markovićev roman odneo prevagu.

Priznanje koje se sastoji od povelje, medalje i novčanog dela od 300.000 dinara, biće uručeno laureatu na završnoj manifestaciji “Borine nedelje”, 29. marta u Vranju.

Uži izbor za “Borislava Stankovića”

Od 36 naslova koji su ove godine učestvovali na konkursu, u uži izbor ušla su četiri dela:

  • Veselin Marković “Mi različiti” (Stubovi kulture)
  • Srđan Srdić “Mrtvo polje (Stubovi kulture)
  • Svetislav Basara “Početak bune protiv dahija (Dereta)
  • Mića Vujičić “Oštar start (Stubovi kulture)

Više o nagrađenom romanu čitajte u kritici Malih novina koju je pripremio Danilo Lučić.


Objavile: Male novine | 17. 03. 2011.

Posaljite komentar


7 − = five