Knjiška scena: IZ BEOGRADA, S LJUBAVLJU

Evo jednog više nego zanimljivog projekta. Nedavno su istovremeno objavljene dve antologije priča pod nazivima “Iz Prištine, s ljubavlju” i “Iz Beograda, s ljubavlju”, jedna u Beogradu, druga u Prištini, u kojima su predstavljeni mlađi pisci kosovske i srpske književne scene.

Možda smatrate da je prerano, možda nećete da imate ništa sa tim, ili pak, mislite da je uvek pravi trenutak, ali evo koraka koji – bez obzira na sve – predstavlja preduslov da se kulturne i književne scene Beograda i Prištine bar upoznaju.

Naime, nedavno su objavljene antologije priča “Iz Prištine, s ljubavlju” u Beogradu i “Iz Beograda, s ljubavlju” u Prištini, u kojima su na srpskom i albanskom objavljeni pregledi mlađe književne scene.

Izbor iz savremene pesničke, prozne i dramske produkcije autora sa Kosova koji pišu na albanskom jeziku preveden je na srpski jezik i objavljen u Beogradu, u ediciji “TonBe” izdavačke kuće Algoritam media.

Izbor savremene priče autora iz Srbije, rođenih nakon 1970. godine, preveden je na albanski jezik i objavljen u Prištini, u ediciji “Spajder” izdavačke kuće MM. Priče su priredili urednici kulturno-propagandnog kompleta “Beton”.

Koliko god bili besni ili oduševljeni ovim poduhvatom, sada se svako u obližnjoj knjižari može upoznati sa onim što je bila uzajamna terra incognita u književnosti. Sa ovim antologijama je, posle više decenija, prvi put otvorena mogućnost za međusobno upoznavanje autora dve geografski bliske, ali zbog političkih i istorijskih razloga, uzajamno sasvim nepoznate književne scene.

Autori ovog projekta smatraju da je “posle višedecenijske međusobne distance, ignorisanja i produkovanja stereotipa, vreme da se preispitaju realni književni kapaciteti obe scene i ponude na uvid Drugome”.

IZ BEOGRADA, S LJUBAVLJU

Antologija “Iz Beograda, s ljubavlju” sadrži priče savremenih autorki i autora iz Srbije.

Na početku knjige se nalaze tri predgovora o savremenoj književnoj sceni u Srbiji i na Kosovu Saše Ćirića, Saše Ilića i Jetona Neziraja.

Priče su preveli: Anton Berishaj (Anton Berišaj), Fadil Bajraj (Fadilj Bajraj) i Shkëlzen Maliqi (Škeljzen Malići).

Priče su podeljene u četori poglavlja: “Modri u licu” (Të mavijosur në fytyrë), “Porno banda”, “Ružičasti flamingosi” (Flamingot e kuqrremtë) i “Širom zatvorenih očiju” (Sytë hapekrah të mbyllur).

U antologiji “Iz Beograda, s ljubavlju” zastupljene su priče sledećih autora:

Andrija Matić,
Slobodan Bubnjević,
Enes Halilović,
Ivan Potić,
Jelena Đokić,
Dana Todorović,
Dejan N. Kostić,
Daniel Kovač,
Barbi Marković,
Bojan Babić,
Sergej Stanković,
Ivan Antić,

Srđan Srdić,
Jordan Cvetanović,
Biljana Kosmogina,
Borivoje Adašević,
Mihajlo Spasojević,
Saša Ilić,
Miloš Živanović,
Srđan V. Tešin,
Aleksandar Bjelogrlić,
Nenad Jovanović,
Đerđ Serbhorvat i
Ildiko Lovaš.

Antologiju su priredili urednici kulturno-propagandnog kompleta “Beton”.


Objavile: Male novine | 28. 03. 2011.

Posaljite komentar


× four = 4