Ko se boji pomračenja još? A ko širi strah?

Kada su u avgustu 1999. ulice gradova u Srbiji bile prazne zbog straha od totalnog pomračenja Sunca, bilo je jasno ko je kriv. Kada se u septembru 2008. širio strah od kraja sveta zbog LHC eksperimenta u CERN-u, krivac je opet bio nesumnjiv.

Kada je u novembru 2009. zavladala epidemija gripa H1N1, bilo je takođe jasno da su mediji krivi za širenje panike. Kad je u februaru 2011. došlo do nuklearne katastrofe posle zemljotresa u Japanu, neko je opet širio neutemeljene strahove.

Ali, da li su mediji baš zaista jedini krivci za širenje naučnih zabluda? Zašto je naučna nepismenost tako rasprostranjena u Srbiji? Zašto samo u srpskim medijima nema nauke? Ili bar, zašto je nema dovoljno?

Sa kojim se izazovima suočavaju oni retki mediji koji imaju redovne naučne rubrike? Kako naučnici mogu da pomognu promociju i popularizaciju nauke? Da li naučnici razumeju kako mediji funkcionišu? Kako uspostaviti bolju komunikaciju i saradnju između medija i nauke?

O svim ovim pitanjima razgovaraće se u četvrtak 28. aprila 2011, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Ovde će biti održana tribina NAUKA I MEDIJI koju organizuje Institut za fiziku u Beogradu u saradnji sa programom „Vreme nauke“ nedeljnika „Vreme“. Gosti tribine NAUKA I MEDIJI su vodeći novinari i urednici u onih nekoliko štampanih beogradskih medija koji poklanjaju pažnju kako izveštavanju o nauci, tako i njenoj popularizaciji.

Tribina NAUKA I MEDIJI je deo bogatog mesečnog programa Physics4U (Physics for You) kojim se obeležava prvih pedeset godina Instituta za fiziku, kao vodeće naučne ustanove u Srbiji. Tim povodom u Galeriji nauke i tehnike organizovana je i izložba koja je otvorena od 19. aprila do 21. maja. I svi su – dobrodošli.

Tribina NAUKA I MEDIJI
Četvrtak, 28. 4. 2011. u 18 časova
Galerija nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2
.

Učestvuju:

Zeferino Grasi, urednik „Politikinog zabavnika“
Igor Rill, urednik „National Geographic Srbija“
Nikola Božić, urednik sekcije „B92 Nauka“
Ivana Mićević, novinarka „Večernjih novosti“
Slobodan Bubnjević, novinar nedeljnika „Vreme“


Objavile: Male novine | 27. 04. 2011.

Posaljite komentar


8 × = seventy two