KAKO U SRBIJI IZGRADITI INSTITUCIJU?


Monografija IZGRADNJA JEDNE INSTITUCIJE je slika burne istorije poslednjih pola veka u Srbiji. Sa brojnim osvrtima na istorijske i društvene okolnosti, ona iz godine u godinu, od 1961. do 2010, prati ljude i događaje, pokazujući tok rasta koji je doveo do nastanka vodeće naučne ustanove u zemlji.

KAKO U SRBIJI IZGRADITI INSTITUCIJU?

Koliko godina je potrebno da bi se u Srbiji razvila jedna institucija od nacionalnog značaja? U zemlji gde sve počiva na ličnom entuzijazmu pojedinaca, dok se institucije teško osnivaju i kratko traju, retke su ustanove koje su uspele da se održe i postanu vodeće u svojim oblastima. Jedan od svetlih primera je Institut za fiziku u Beogradu.

Pre pedeset godina, grupa naučnika okupljenih oko Aleksandra Milojevića osnovala je ovaj institut unutar Univerziteta u Beogradu, da bi ga razvijala postupno i u senci drugih u to doba većih naučnih institucija. Preživevši svakojake izazove, Institut za fiziku je do kraja veka izrastao u vodeću srpsku naučnu ustanovu, značajnu u regionalnim okvirima. U njoj su nastali mnogobrojni vodeći naučnici, kao i brojne primere važne za domaću privredu. Danas svaki sedmi evropski projekat koji dođe u Srbiju stiže na Institut, a svaki drugi stipendista doktorskih studija radi u ovoj instituciji.

Tok nastanka i razvoja ove ustanove opisan je u monografiji „Izgradnja jedne institucije“ koju je Institut za fiziku izdao povodom svoje pedesetogodišnjice. Ova monografija je, na izvestan način, slika burne istorije poslednjih pola veka u Srbiji. Sa brojnim osvrtima na istorijske i društvene okolnosti, ona iz godine u godinu, od 1961. do 2010, prati ljude i događaje na Institutu, pokazujući tok rasta koji je doveo do nastanka vodeće naučne ustanove u zemlji.

Bogato vizuelno opremljena i pisana jasnim, zanimljivim stilom, monografija „Izgradnja jedne institucije“ je upečatljiv svedok jednog vremena. Monografiju je uredio dr Aleksandar Bogojević, tekst su napisali novinari Slobodan Bubnjević i Marija Vidić, a dizajn je kreirao Igor Smolić.

Monografija će biti predstavljena u četvrtak, 19. maja, u 18h u Galeriji nauke i tehnike SANU. Na promociji pod nazivom „KAKO U SRBIJI IZGRADITI INSTITUCIJU“ govoriće urednik monografije Aleksandar Bogojević, a publici će biti prikazana i zanimljiva elektronska prezentacija knjige, koja će posetioce provesti kroz pedeset godina istorije. Ovim događajem se okončava izložba Physics for You, koja je u Galeriji SANU organizovana tokom maja.

Promocija monografije
IZGRADNJA JEDNE INSTITUCIJE
Galerija nauke i tehike SANU,
Đure Jakšića 2
Četvrtak, 19. maj, 18 časova


Objavile: Male novine | 18. 05. 2011.

Posaljite komentar


× 1 = three