Sajam knjiga 2011: GOSTI IZ PORTUGALA

Na upravo otvorenom 56. Beogradskom sajmu knjiga, ako ne najznačajnijem, onda bez sumnje najvećem kulturnom događaju u regionu, gost je portugalski jezik.

Po prvi put počasni gost Sajma knjiga u Beogradu nije jedna nacionalna književnost, već ceo jedan jezik. Naime, ove godine na Sajam dolaze predstavnici čak osam zemalja koje dele isti jezik – portugalski.

Srpskoj publici je samo delimično poznata književnost na ovom jeziku Fernanda Pesoe, na kom su pisali jednako uspešno autori koji su na lokalu našli svoj univerzum kao što je uvek uzbudljivi Žorž Amado, kao i autori koji su okrenuti ka internacionalnom spektru tema, poput nobelovca Žoze Saramaga.

No, sada će posetioci Beogradskog sajma knjiga biti u prilici da se bolje upoznaju s književnošću i kulturom Portugala, Brazila, Angole, Gvineje Bisao, Mozambika, Istočnog Timora, Sao Tomea i Principea i Zelenortskih ostrva.

Sajam se održava od 23. oktobra i traje do 30. oktobra, a na njemu će se predstaviti više od 800 izlagača. Tokom sajma je organizovan čitav niz manifestacija, među kojima su i događaji na štandu upravo osnovane državne ustanove Centar za promociju nauke.

Tokom Sajma, bogat knnjiževni program odvijaće se i u gradu – u Kulturnom centru grad se priprema program Zeleni megaherc na kom gostuje neverovatna grupa zanimljivih autora.

NOVI PREVODI NA SAJMU

Kako prenose beogradski mediji, beogradski izdavači su pripremili na desetine novih izdanja dela na portugalskom, jeziku u čijem će znaku proteći ovogodišnja manifestacija.

Medju novim izdanjima je roman portugalskog nobelovca Žozea Saramaga “Smrt i hirovi”, koji je objavila izdavačka kuća “Laguna”, a do kraja godine taj izdavač će objaviti i srpske prevode Saramagovog putopisa “Putovanje kroz Portugal” i romana “Putovanje jednog slona”.

U izdanju beogradske izdavačke kuće “Klio” na sajmu će biti predstavljen roman “Božji dar” portugalskog autora Ruija Zinka.

U izdanju “Arhipelaga” objavljen je roman jednog od najprevodjenijih savremenih portugalskih pisaca Lidije Žorž “Dok vetar zviždi kroz kranove”. Beogradska “Geopoetika” ugostiće pisca iz Mozambika Miju Kotoa koji će se predstaviti romanom “Reka zvana vreme, kuća zvana zemlja”.


Objavile: Male novine | 24. 10. 2011.

Posaljite komentar


3 × five =