Sajamski događaji: IZGRADNJA JEDNE INSTITUCIJE

Promocija monografije
IZGRADNJA JEDNE INSTITUCIJE
SAJAM KNJIGA,
Hala 2a, Štand Centra za promociju nauke
Ponedeljak, 24. oktobar, 15 časova

Monografija IZGRADNJA JEDNE INSTITUCIJE je slika burne istorije poslednjih pola veka u Srbiji. Sa brojnim osvrtima na istorijske i društvene okolnosti, ona iz godine u godinu, od 1961. do 2010, prati ljude i događaje, pokazujući tok rasta koji je doveo do nastanka vodeće naučne ustanove u zemlji.

Koliko godina je potrebno da bi se u Srbiji razvila jedna institucija od nacionalnog značaja? U zemlji gde sve počiva na ličnom entuzijazmu pojedinaca, dok se institucije teško osnivaju i kratko traju, retke su ustanove koje su uspele da se održe i postanu vodeće u svojim oblastima.

Pre pedeset godina, grupa naučnika okupljenih oko Aleksandra Milojevića osnovala je ovaj institut unutar Univerziteta u Beogradu, da bi ga razvijala postupno i u senci drugih u to doba većih naučnih institucija. Preživevši svakojake izazove, Institut za fiziku je do kraja veka izrastao u vodeću srpsku naučnu ustanovu, značajnu u regionalnim okvirima.

Tok nastanka i razvoja ove ustanove opisan je u monografiji „Izgradnja jedne institucije“ koju je Institut za fiziku izdao povodom svoje pedesetogodišnjice. Ova monografija je, na izvestan način, slika burne istorije poslednjih pola veka u Srbiji. Sa brojnim osvrtima na istorijske i društvene okolnosti, ona iz godine u godinu, od 1961. do 2010, prati ljude i događaje na Institutu, pokazujući tok rasta koji je doveo do nastanka vodeće naučne ustanove u zemlji.

Bogato vizuelno opremljena i pisana jasnim, zanimljivim stilom, monografija „Izgradnja jedne institucije“ je upečatljiv svedok jednog vremena. Monografiju je uredio dr Aleksandar Bogojević, tekst su napisali novinari Slobodan Bubnjević i Marija Vidić, a dizajn je kreirao Igor Smolić.


Objavile: Male novine | 24. 10. 2011.

Posaljite komentar


− eight = 1