Slučaj Nikolaidis: NEZNANI JUNAK

U petak, 20. januara, smenjen je Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije. Na telefonskoj sednici Vlade Srbije, većinom glasova ministara odlučeno je da se Ugričić smeni zbog podrške koju je dao crnogorskom piscu i novinaru Andreju Nikolaidisu.

U petak je dostigla vrhunac višednevna drama oko peticije koju je organizovala neformalna grupa pod nazivom Forum pisaca. Povod za peticiju bile su oštre kritike beogradske štampe na račun Nikolaidisa koji je u svom tekstu za crnogorski portal Analitika naveo da bi bilo „civilizacijski iskorak” aktiviranje eksploziva u banjalučkoj hali Borik, gde se na proslavi dvadesetogodišnjice Republike Srpske nalazilo najviše rukovodstvo iz Beograda.

Reagujući na to, u tekstu peticije je rečeno da je Nikolaidis izložen medijskom linču, a beogradski pisci su pozvani na solidarnost sa kolegom iz Crne Gore, koji je uzgred i savetnik predsednika crnogorskog parlamenta. Međutim, vrhunac medijske bure je zapravo nastao tek nakon što je peticiju potpisao jedan broj pisaca kojima je peticija poslata, a među njima se našao i direktor Narodne biblioteke.

Kao i mnogi drugi, Sreten Ugričić, kao direktor biblioteke, ali pre svega kao autor romana „Neznanom junaku” dobio je poziv da se priključi peticiji pisaca, da bi istog dana odgovorio i uz izvesne ograde od političke konotacije, dao podršku toj inicijativi. No, dan kasnije, na peticiju su reagovali pojedni ministri, a najoštrije ocene je dao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, inače predsednik Socijalističke partije Srbije.

Brojni beogradski mediji posvetili su veliku pažnju celom slučaju, dok se posebno istakao dnevni list „Press” koji je Ugričićevu podršku zaustavljanju hajke izjednačio sa podrškom atentatu. Ovaj se list čak dokopao Ugričićevog odgovora drugim piscima u kome se on ograđuje od dela Nikolaidisovog teksta i objavio ga sa crnom listom imena ne onih ljudi koji su peticiju potpisali, nego svih onih kojima je upućena na potpisivanje, od kojih neki uopšte nisu podržali samu inicijativu.

U međuvremenu, Ugričić je informisao ministra kulture Predraga Markovića zašto je dao podršku peticiji, ali i da podržava sve odluke Vlade Srbije i da je možda postupio „neoprezno”. I mada je u svom potonjem pismu ministar pokazao izvesno razumevanje, nakon destogodišnje uprave nad ovom ustanovom, Vlada Srbije je donela odluku da smeni direktora Narodne biblioteke Srbije.

SLUČAJ NIKOLAIDIS
Šta se događa? Da li su srpski pisci zaista podržali atentat na državni vrh ili je reč o nečem drugom?  Zašto ministar policije smenjuje upravnika biblioteke? Zašto vojni komentator Politike smatra da grupi srpskih pisaca nije mesto ovde? Da li je moguće živeti i misliti u Srbiji? Pratite slučaj na Malim novinama.


Objavile: Male novine | 23. 01. 2012.

Posaljite komentar


five + 6 =