Forum pisaca: PROGLAS JAVNOSTI

Grupa mladih pisaca okupljena u neformalnoj grupi Forum pisaca dala je podšku piscu iz Crne Gore, Andreju Nikolaidisu.

Forum pisaca se izričito suprotstavlja hajci na Andreja Nikolaidisa kojoj se posle zvaničnika iz Republike Srpske i podgoričkog dnevnika Dan priključila i beogradska Politika. Namerno izvrćući tekst i selektivno ga citirajući, oni ugoržavaju i dovode u opasnost ličnost ovog crnogorskog pisca i novinara. Stavljajući ovu vest na prvu stranu, beogradski dnevnik je jasno pokazao da srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja.

Stoga pozivamo da se odmah obustavi ova fatva i poziv na linč koju su Politika i drugi mediji objavili i da se u celosti na uvid javnosti pruži sporni Nikolaidisov tekst kako bi se video njegov pun sadržaj i na taj način dozvolilo svim zainteresovanim da forimiraju jasan stav o onome što je Andrej Nikolaidis izneo u članku. To je osnovno ljudsko i demokratsko pravo koje se Andreju Nikolaidisu ovakvim ponašanjem medija ukida, čime se on unapred proglašava krivim. Takođe, pozivamo srpski PEN centar i NUNS da se oglase povodom ovog brutalnog medijskog linča na pisca i novinara Andreja Nikoilaidisa.

U Beogradu 17.1.2012. godine

SLUČAJ NIKOLAIDIS
Šta se događa? Da li su srpski pisci zaista podržali atentat na državni vrh ili je reč o nečem drugom? Zašto ministar policije smenjuje upravnika biblioteke? Zašto vojni komentator Politike smatra da grupi srpskih pisaca nije mesto ovde? Da li je moguće živeti i misliti u Srbiji? Pratite slučaj na Malim novinama.


Objavile: Male novine | 20. 01. 2012.

Posaljite komentar


5 − two =