Dubravka Stojanović: PRIJAVA

Nakon najave ministra policije da će ispitati ko je sve potpisao peticiju podrške Nikolaidisu, na nekoliko slobodnih sajtova objavljeno je na desetine oštrih kritika. Prenosimo jednu od najzanimljivijih reakcija – tekst Dubravke Stojanović sa Peščanika.

Dubravka Stojanović
PRIJAVA IVICI DAČIĆU
Izvor: Peščanik

Prijavljujem ministru policije Ivici Dačiću da i u mojoj glavi, kao i u glavi Sretena Ugričića, ima misli. Nemirne su, gnjave me, često traže da budu izrečene, pa i na papir bačene. A ja im, neoprezno, izlazim u susret. Najčešće su u potpunoj suprotnosti s mislima Vlade Srbije. Mislim da to ministar treba da zna.

Prijavljujem se i ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću. Kao profesorka na Filozofskom fakultetu državna sam službenica, u njegovom resoru. I na projektu sam Ministarstva nauke, pa se i tu na državne jasle okačila. A misli u glavi pritiskaju, ne puštaju. I sad me probudile u subotu, u 8 ujutro. Ne mogu mirno da spavam i da mislim. A juče je ministar rekao da kao državna službenica to ne treba da radim. Mislim da treba da zna da kontrolu nad mislima nisam uspela da uspostavim i da su, evo opet, tražile da ih izvedem na svež vazduh.

Prijavljujem nadležnim i nenadležnim ministrima da sam članica Upravnog odbora Biblioteke grada Beograda. Mislim da to treba da znaju i da hitno postupe. Ostavku namerno ne bih podnosila jer iz sve snage podržavam rad te uspešne ustanove i njene sposobne direktorke. Al nije u redu da upravljam i mislim, pa, evo, javljam.

I dalje me te misli žuljaju. Ovako nekako idu od sinoć: Srbija je zemlja u kojoj je najbolji ispao Predrag Marković, ministar kulture. Pokušao je da zaštiti upravnika Narodne biblioteke i da kaže da ta stvar nije hitna. Ivica Dačić nije prava tema. On je Ivica Dačić, spsovac. Prava tema je Demokratska stranka. Ona se složila s tim da se upravnik ključne nacionalne kulturne ustanove smeni tako. I da nema veze šta je sve Ugričić uradio za srpsku kulturu. I da šta će nam Ugričić, valjda takvih ima na tone. I da se kaže da su ljudi u kulturnim ustanovama državni i partijski apartčici. I da treba da budu dobri. I da ne treba da misle. I da nisu oni svoji, nego državni. I da sad rukovodioci kuturnih ustanova treba da se plaše. Da nam baš takva kultura treba i da će nam takva pomoći da dobijemo kandidaturu. Da će nam s takvim upravnicima kulturnih ustanova biti bolje i da ćemo s njima odbraniti sve naše propale politike.

Zato se prijavljujem. Da više ne kvarim. Sve je dobro. Osim Ugričića. Onda ništa.

Dubravka Stojanović, državna službenica

Izvor: Peščanik

SLUCAJ NIKOLAIDIS
Šta se dogada? Da li su srpski pisci zaista podržali atentat na državni vrh ili je rec o necem drugom? Zašto ministar policije smenjuje upravnika biblioteke? Zašto vojni komentator Politike smatra da grupi srpskih pisaca nije mesto ovde? Da li je moguce živeti i misliti u Srbiji? Pratite slucaj na Malim novinama.


Objavile: Male novine | 18. 01. 2012.

Posaljite komentar


− two = 4