NIN-ova nagrada 2011. SLOBODAN TIŠMA

NIN-ovu nagradu kritike za roman 2011. godine dobio je Slobodan Tišma, pisac, pesnik i konceptualni umetnik za roman “Bernardijeva soba”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

NIN-ovu nagradu kritike za roman 2011. godine dobio je Slobodan Tišma, pisac, pesnik i konceptualni umetnik za roman “Bernardijeva soba”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

U konkurenciji je ukupno bilo 106 romana. Tišma je nagrađen većinom glasova žirija koji su činili Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujčić.

U najužem izboru za najbolji roman 2011. godine bili su “Oda manjem zlu” Voje Čolanovića, dobitnika NIN-ove nagrade 1987. za delo “Zebnja na rasklapanje”, kao i “Almaški kružoci lečenih mesečara” Frane Petrinovića (Akademska knjiga), “Kontrolni punkt” Davida Albaharija (Stubovi kulture), dobitnika NIN-ove nagrade 1996. za “Mamac”, “Mein Kampf” Svetislava Basare (Laguna), nagrađenog 2006. za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, te “Sasvim skromni darovi” Uglješe Šajtinca (Arhipelag).

Nakon nekoliko krugova, žiri je konačnu odluku saopštio 16. janaura u redakciji nedeljnika “NIN”. Tišmin roman dobio je četiri glasa, a jedan je dobio roman “Oda manjem zlu” Voje Čolanovića.

Kako je žiri saopštio, roman “Bernardijeva soba” se izdvojio osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima.

Slobodan Tišma
Rođen 1946. u Staroj Pazovi, Tišma je studirao književnost u Novom Sadu i Beogradu. U mladosti je pisao poeziju, ali se bavio i konceptualnom umetnošću i rok muzikom – bio je jedan od osnivača novosadskih novotalasnih bendova Luna i La Strada. Objavio je: “Marinizmi” (poezija), 1995; “Vrt kao to” (poezija), 1997; “Blues diary” (pesnički dnevnik), 2001; “Urvidek” (priče), 2005; “Pjesme” (poezija), 2007; “Quattro stagioni” (roman), 2009.


Objavile: Male novine | 16. 01. 2012.

Posaljite komentar


four × = 4