AUTORI

MALE NOVINE, elektronski časopis za književnost,
politiku i druge stvari koje menjaju svet


Borivoje Adašević, pisac, rođen je 1974. u Užicu. Objavio je knjige priča: “Ekvilibrista” (2000) i “Iz Trećeg kraljevstva” (2006) i roman “Čovek iz kuće na bregu” (2009). Autor je izdavačke kuće Stubovi kulture iz Beograda, od decembra 2008. godine. Pored toga, objavljivao je prozu u čitavom nizu domaćih i regionalnih časopisa. Zastupljen je u izboru priča pisaca rođenih sedamdesetih “Pseći vek” i u tematskoj antologiji “Poslastičarske priče”. Dobio je stipendiju Fonda “Borislav Pekić” za 2007. godinu, kao i nagradu za urbanu priču BAP2000 (Balkan association of publishers). Živi i radi u Požegi. Od februara 2010. je autor Malih novina.

Vladimir Arsenić (1972), kritičar, prevodilac i pesnik, magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Radi kao bibliotekar u Zrenjaninu. Objavljivao poeziju u više časopisa. Piše književnu kritiku za e-novine.com i booksa.hr, a kritičke tekstove objavljivao i u Betonu, Danasu, Think Tanku i Pescaniku. Sa prijateljima u Zrenjaninu uređuje časopis Ulaznica. Član redakcije ulcinjske Plime. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Autor je Malih novina od marta 2010.


Bazil Baraban
, arhitekta, grafičar i neosintetički web autor, rođen je 1983. u Hrvatskoj. Autor-urednik Malih novina od aprila 2010.

Lana Bastašić , rođena 1986. godine u Zagrebu. Diplomirala komunikologiju 2009. godine. Trenutno studentkinja četvrte godine anglistike u Banjaluci. Učestvovala na festivalima Srpsko pero 2008, Ulaznica 2008. i 2009, Moravske tajne KK, Pontes 2009. i Reč u prostoru. Objavila kratke priče u zbornicima Blogopedija, Najkraće priče 2008, Rukopisi 32, Ja sam priča, Od priče do priče, te u časopisima Novi put, Književne novine, Ulaznica, Fanzin i Žvžgolj. Urednica web portala “Nezavisni prostor”. U slobodno vrijeme piše kratku prozu, svira klavir i tetovira se.

Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (kratka proza, 2005) i „Trebao sam biti riječ“ (poezija, 2005) i “Ja, revolucionar i druge priče” (Ars libri, 2010) Priče i pjesme objavljivao u brojnim regionalnim časopisima. Zastupljen je i u nekoliko zbornika. Objavljuje zapažen blog. Nagrađen na međunarodnom konkursu „Sea of Words“ (Barcelona, 2009). Živi i radi u Banjaluci.  Autor je Malih novina od marta 2010.

Slobodan Bubnjević, pisac, fizičar i novinar nedeljnika VREME, rođen 1978. u Rijeci, objavio je osam radio drama i zbirku priča “Perturbacije i druge nevolje” (2005). Njegova drama “Usud” osvojila je prvu nagradu na konkursu za najbolju originalnu radio-dramu Radio Beograda 2005. godine, priča “Napredak” prvu nagradu na konkursu Laza K. Lazarević za najbolju pripovetku na srpskom jeziku u 2007. godini, a priča “Baukov incident” treću nagradu na konkursu “Ulaznica” 2009. Uskoro će objaviti roman u 13 priča “Baukova mreža”. Od januara 2010. je autor-urednik Malih novina.

Saša Ćirić, rođen 1975. u Pirotu, novinar Radio Beograda 2, jedan od četvorice urednika “Betona” i književni kritičar zagrebačkog nedeljnika „Novosti“ i web-portala zagrebačke knjižare „Booksa“. Objavio knjigu kritike i eseja “Užici hermeneutike” (Zrenjanin, 2009) i monografiju o savremenom crnogorskom romanu Ujed istorije (Ulcinj, 2009). Jedan od autora i urednika “Srbija kao sprava” (Beograd, 2007) i “Antimemorandum-dum” (VBZ, 2009). Za sebe kaže da ga “doživljavaju kao ecces homo-a i zaziru od njega, a on samo hoće da se druži sa ljudima”. Autor Malih novina od marta 2010.

Nemanja Đorđević je rođen u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u klasi profesora Čedomira Vasića u junu 2009. godine. Član je Udruženja Likovnih Umetnika Srbije od 2010. godine. Takođe, studira matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Rukovodilac je međunarodnih programa u Istraživačkoj stanici Petnica i koordinator za nauku na Festivalu nauke u Beogradu. Izuzetno je aktivan u popularizacijij nauke.

Nadan Filipović, prozaista, rođen 1947. u Sarajevu gde je zavrsio osnovnu skolu, gimnaziju i fakultet. Dio radnog vijeka proveo u Sarajevu, a od 1981 do 1992 radio u Banja Luci. Kao izbjeglica proveo osam godina u Hrvatskoj, a 2000-te emigrirao u Australiju. Kako kaže, “sprema sa za penziju”. U međuvremenu objavio roman “Daidža”, a od juna 2010. postao i autor Malih novina.

Jelica Kiso (1979) piše poeziju, prozu, dramu i likovnu kritiku. Diplomirala na Filološkom fakultet u Beogradu (južnoslovenska filologija, srbistika). Učestvovala u projektu „NovA DramA – Nada”, u organizaciji Narodnog pozorišta. Radila na Radio Beogradu 2, u okviru emisije „Govori da bih te video”. Jedan je od osnivača književno-umetničke asocijacije „Klub 9”, kao i likovnog udruženja „GnH”. Piše za likovne kataloge. Bavi se video instalacijama. Član je neformalne grupe umetnika „Vir”. U Studenstkom kulturnom centru uređivala mnogobrojne književne večeri. Dobitnica je prve nagrade za poeziju „Ulaznica 2009”. Autorka je „Malih novina” od februara 2010.

Goran Karanović rođen je 1983. godine. Mostarac. Dipl.iur. TV novinar. Trenutno na post diplomskim studijama prava. Za sebe kaže da „voli dobre ljude, teatar, kuhanje i putovanja, mnogo čita i pomalo piše”. Vodi portal za književnost – www.knjizevnost.org. Koautor zbirke poezije “Usred grada tmurna, nalaktih se da povratim”. Objavljuje poeziju i prozu u ex-yu periodici. Ponešto i nagrađivan. Od januara 2011. je autor Malih novina.

Goran Korunović, rodjen 1978, radi kao saradnik u nastavi na predmetu Južnoslovenska komparatistika, na Katedri za Srpsku književnost sa juznoslovenskim književnostima, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljuje naučne radove, poeziju, i knjizevnu kritiku. Uskoro izlazi iz štampe zbirka pesama “Reka kaiševa”. Autor je Malih novina od januara 2010.

Danilo Lučić, rođen je u Beogradu 1984, gde i danas živi i radi. Diplomirao na katedri za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu. Piše poeziju, prozu i književne prikaze. Do sada svoje tekstove objavljivao samo u elektronskoj i štampanoj periodici. Od decembra 2010. je jedan od dva redovna kritičara Malih novina.

Andrija Matić rođen je 1978. godine u Kragujevcu. Autor je romana Šaht (2009) i Nestanak Zdenka Kuprešanina (2006). Bavi se proučavanjem anglo-američke književnosti. Objavio je više radova iz ove oblasti, kao i studiju T. S. Eliot: pesnik, kritičar, dramski pisac (2007). Živi u Beogradu. Autor je „Malih novina” od marta 2010. godine.

Petar Matović, pesnik, rođen 1978, diplomirao je na katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju i eseje. Objavio zbirke pesama Kamerni komadi i Koferi Džima Džarmuša. Objavljuje u periodici. Zastupljen u više zbornika poezije. Pesme su mu prevedene na poljski jezik. Živi u Požegi. Od aprila 2010. je autor Malih novina.

Predrag Milojević (1974), kratke priče objavljivao u Alminom zborniku najkraćih priča, zatim u zborniku Crte i Reze 2, kao i na web-portalima posvećenim književnosti. Radi u Prihvatilištu za urgentni smeštaj zlostavljane dece u Beogradu. Živi u Mladenovcu.

Dragana MladenovicDragana Mladenović, novinarka i pesnikinja, rođena je 1977. u Frankembergu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu, grupa za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Objavila je zbirke poezije: “Nema u tome nimalo poezije”, “Raspad sistema”, “Asocijalni program”, “Tvornica”, “Omot spisa” i “Rodbina”. Za priču “Priča” dobila je prvu nagradu na konkursu Laza K. Lazarević za najbolju pripovetku na srpskom jeziku u 2006. godini, dobila je drugu nagradu za poeziju na konkursu Ulaznica 2008, a osvojila je i čitav niz drugih pesničkih nagrada. Zbirka pesama “Rodbina” (Verwandtschaft) 2011. prevedena je na nemački jezik. Od januara 2010. je autorka-urednica Malih novina.

Aleksandar Novaković, prozaista i dramaturg, rođen 1975. u Beogradu, diplomirani je istoričar i magistar nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije pozorišta. Objavio romane Glečer (Dereta, 2007), Keltska priča (Mali Nemo, 2008) i Dva u jednom (Mali Nemo, 2009); zbirke drama: „Bliskost“ (Svetozar Marković, Zaječar 2006) i “Posle Utopije“ (KCR Kraljevo, 2009); knjiga aforizama: “Pij Sokrate, država časti” (Matica srpska, 1998) i “Neće moći” (Alma, 2006), kao i teatroloških studija: “Kako je Tito razbijao “ Tikve“ (Narodna knjiga, 2005) i “Slomljeno slovensko ogledalo” (Mali Nemo, 2010). Drame su mu izvodjene u pozorištima i na Radio Beogradu, a autor je i kratkometražnog filma. Objavljivao je u desetinama časopisa i dobio čitav niz nagrada kao što su Josip Kulundžić (2004), II nagrada Radio-Beograda (2003), Vibova nagrada (2001), Zlatna kaciga (1997) i nagrada Mali Nemo za roman (2008). Za roman “Vođa” dobio je nagradu VBZ za 2010. Autor je Malih novina od marta 2010.

Srđan Papić, rođen 1977. u Zrenjaninu, gde i trenutno živi, koordinator je projekta Kikinda šort, festivala kratke priče. Završio Filološki fakultet u Beogradu, grupa za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Objavio desetak koautorskih knjiga i zbirku priča Nepremostive razlike. Kratku prozu objavljivao u većini ex-yu časopisa. Priče su mu prevođene na engleski i objavljivane u američkim i britanskim časopisima (The Taintmagazine, The Carve Magazine, Carillon magazine, Smoke Long Quarterly, GIVE , Even Star, Apple Valley Review, Nuvein Magazine, The Transfusion journal – Harvard University…). Prevod na francuski mu je objavljen u časopisima Les Contrastes i Paris Link, a prevođen je i na španski, mađarski, slovenački, makedonski i grčki jezik. Od februara 2010. je autor Malih novina.

Miroslav Pelikan, pisac, filozof i novinar, rođen je 1950. u Dežanovcu. Od sredine sedamdesetih objavljuje tekstove o likovnoj umjetnosti i izdavaštvu, kao i poeziju i prozu u nizu hrvatskih specijaliziranih časopisa i dnevnih listova. Na trećem programu Hrvatskoga radija realizovao je niz autorskih emisija u ciklusima Poezija naglas i Hrvatska proza. Danas radi u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu. Od februara 2010. je autor Malih novina.

Nemanja Rotar, pisac i diplomirani filolog, rođen je 1972. u Pančevu, gde i danas živi i radi. Objavio je knjigu pesama “Početak sna”, zbirku priča “Katalog čitalaca”, knjigu eseja “U vrtlogu samoće” i romane: “Buđenje zmaja”, “Čuvari Balkana”, “Poslednja noć na Levantu”, “Netrpeljivost” i “Dnevnik ljudoždera”. Autor je izdavačke kuće Stubovi kulture iz Beograda. Dobitnik je stipendije Fonda “Borislav Pekic”, a četiri njegova romana su se našla u širem izboru za NIN-ovu nagradu. Od februara 2010. je autor Malih novina.

Bojan Samson, pesnik, rođen je 1978. u Osijeku, a književnost diplomirao u Novom Sadu. Više godina bio angažovan Centru za novu književnost NEOLIT, a od 2005. u Kulturnom centru Novog Sada vodi ciklus promocija Otvorena vrata. Objavio pesničku zbirku Superblues (Matica srpska, 2007), a jedan je od koautora Zbornika nove novosadske poezije Nešto je u igri (2008). Objavljivao prozu, poeziju i književnu kritiku u domaćoj periodici i na Internetu, a prevođen je i na rumunski jezik. Povremeno piše tekstove za rock bendove, učestvovao u poetsko-performativnim grupama, a danas izvodi poeziju uz gitarsku pratnju Nenada Patkovića (Šinobusi). Autor je Malih novina od marta 2010.

Maja Solar , pesnikinja i filozofkinja, rođena 1980. u Zagrebu, radi kao asistentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i masterirala filozofiju. Članica je kluba Gerusija, škole poezije AŽIN i poetsko-političkog teatra Poetske rupe. Autorka je i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje. Objavila je zbirku poezije Makulalalalatura (2008) za koju je dobila Brankovu nagradu (2009). Živi u Novom Sadu. Od februara 2010. je autorka Malih novina.

Tijana Spasić, rođena 1977. u Beogradu, gde je završila Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu. Pisala književnu kritiku za Danas, bavila se novinarstvom u Blicu i e-novinama, saradnica je raznih književnih časopisa. Od 2010. uređuje Gradsku knjižnicu, književni program Kulturnog centra “Grad” u Beogradu, u okviru kog je objavljena zbirka priča autora iz regiona “Gradske priče“. Prevodi sa engleskog jezika i radi kao lektor. Od decembra 2010. je jedan od dva redovna kritičara Malih novina.

Srđan Srdić, rođen u Kikindi 1977, diplomirao je u Beogradu na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, na kojoj kasnije završio i master studije. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Urednik međunarodnog festivala kratke priče KIKINDA SHORT. Do sada se bavio kraćim proznim oblicima. Objavljivao u „Zarezu“, „Quorumu“, „Knjigomatu“, „Poljima“, „Povelji“, „Severnom bunkeru“, „Plastelinu“, „Litkonu“… 2007. godine dobio prvu nagradu na konkursu zrenjaninskog časopisa „Ulaznica“, u delu koji se odnosio na prozu. 2009. godine dobio nagradu „Laza Lazarević“ za najbolju neobjavljenu srpsku pripovetku. Od decembra 2009. godine autor izdavačke kuće „Stubovi kulture“, koja 2010 objavljuje njegov prvi roman „Mrtvo polje“. Dobio je književnu stipendije iz Fonda “Borislav Pekić” za 2010. godinu za rukopis zbirke priča “Sagorevanja”.

Dragoljub Stanković, pesnik, kritičar, intervjuer, rođen 1971. godine u Jagodini. Redovni je kritičar poezije u listu Danas (književni dodaci Beton i Knjiga) kao i na Trećem programu radio Beograda. Intervjue i izbore radi i u rubrici Bunt i otpor na web portalu e-novine.com. Objavio knjigu poezije Pesme jednog dana (2005, KOV), a u aprilu 2010. mu je kod istog izdavača izašla i nova knjiga pesama Barka tela. Živi u Beogradu. Od februara 2010. je autor Malih novina.

Vladimir Stankovski, karikaturista, ilustrator i grafički dizajner, rođen 1965. godine, radi u nezavisnom političkom magazinu Vreme. Objavljivao je stripove, karikature i ilustracije u desetinama novina i magazina u bivšoj Yu i po svetu. Ilustrovao je dvadesetak knjiga, bivao selektiran na desetinama festivala i osvojio veći broj međunarodnih nagrada za karikaturu i strip u Jugoslaviji, Italiji, Japanu, Bugarskoj, Brazilu, Kini, Južnoj Koreji, Nemačkoj, Severnom Kipru, SAD i Srbiji. Poslednjih godina radi za američko tržište seriju karikatura Snapshots po idejama kolumniste i performera standup komedije Džejson Lava iz Los Anđelesa, kao i ilustracije, karikature i stripove za druge američke izdavače. Od februara 2010. je autor Malih novina.

Siniša Tucić, rođen 1978. godine u Novom Sadu. Pesnik, esejista, multimedijalni umetnik. Objavio tri zbirke poezije: „Betonska koma” (1996), „Krvava sisa” (2001) i „Nove domovine” (2007). Jedan je od priređivača zbornika nove novosadske poezije „Nešto je u igri ”(2008). Sarađivao u časopisima: „Tisa”, „Ovdje”, „Transkatalog”, „Simposion”, „Nezavisni”, „Danas”, „Stanje stvari”, „Polja”… Bavio se scenskim izvođenjem u Kamernom pozorištu muzike – „Ogledalo”. Živi i radi u Novom Sadu. Autor je Malih novina od marta 2010. godine

Ivan Umeljić, filozof, rođen 1977. godine u Kragujevcu. Polje interesovanja: istorija ideja, filozofija nauke, politička filozofija i filozofija religije. Radio kao profesor filozofije i logike u XIV beogradskoj gimnaziji. Trenutno predaje u ETŠ Nikola Tesla i Sportskoj gimnaziji u Beogradu. Osnivač i glavni i odgovorni urednik ilustrovanog časopisa za pčelarsku kulturu Pčelarski žurnal. Uredio Enciklopediju pčelarstva. Povremeno piše za nedeljnik Vreme. Živi i radi u Beogradu.

Nikola Živanović rođen je 1979. Objavio je knjige pesama Aleja Časovnika (1998, sa Aleksandrom Šarancem), Narcisove ljubavne pesme (1999) i Astapovo (2009). Pesme su mu prevođene na više jezika i zastupljene u više antologija. Osim pesama piše i eseje i književnu kritiku. Prevodi sa engleskog. Urednik je izdavačke kuće Koraci.

Vule Žurić, navijač Crvene Zvezde, pisac priča, romana, radio-drama i mnogih drugih tekstova. O fudbalu pisao u romanima Rinfuz, Mrtve Brave i pomalo u Narodnjakovoj smrti. Sa Mihajlom Pantićem, krajem prošlog veka, uredio knjižicu Sportska priča. U pripremi je knjiga o večitom derbiju koju piše sa Božom Koprivicom. Živi u Pančevu. Na teren Malih novina, kao autor, istrčao u junu 2010.


Broj autora Malih novina raste iz dana u dan. Pridužite nam se. Pišite na adresu redakcija@malenovine.com
Nenaručene tekstove ne objavljujemo, ali uvek možete da nas zagrejete da ih naručimo.