Razgovori sa Andrićem u Beogradu

Kulturni centar Beograda organizuje od 14. do 16. juna manifestaciju “Andrić, naš sagovornik”, povodom 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću


ANDRIĆ NAŠ SAVREMENIK
Kulturni centar Beograda
14-16. jun

Kulturni centar Beograda obeležava 50 godina Nobelove nagrade za književnost jednim prigodnim programom od 14. do 16. juna. Razgovorima sa autorima iz Srbije i regiona, kao i muzikom, poezijom i prozom, pokušaće da doprinese razumevanju aktuelnosti i njegovog prisustva tog istaknutog autora u književnoj i kulturnoj javnosti danas.

Težište manifestacije je na “neuralgičnim” problemima i intrigantnim aspektima Andrićevog stvaralaštva, pa program nema komemorativni, već diskusioni karakter, saopštio je KCB.

Vlast – zajednica, individua – kolektiv, represija – sloboda, afiniteti – animoziteti, neki su od odnosa tematizovanih u Andrićevom delu, koji su provokativni i danas. Biće reči i o mističnoj erotičnosti prisutnoj u Andrićevom delu.

Moguće odgovore na pitanje da li i kakve veze Andrić ima sa nama danas, učesnici će pokušati da daju u svetlu aktuelnih kulturnoistorijskih i političkoistorijskih odnosa, kao i sa stanovišta o neodvojivosti politike, ideologije i kulture. U interpretacijama će biti korišćene, između ostalog, i nove psihološke, seksualne, rodne i feminističke teorije.

Prema koncepciji Tihomira Brajovića, manifestaciju će obeležiti i premijerno izvođenje dve muzičke kompozicije inspirisane Andrićevim delima, a publika će imati priliku i da “prelistava” knjige – umetničke objekte inspirisane Andrićevim knjigama.

Program počinje tribinom “Kako čitamo Andrića i kako Andrić ‘čita’ nas: južnoslovenske / zapadnobalkanske kontroverze u ogledalu književnosti”, a među učesnicima su najavljeni Miljenko Jergović, Goran Samardžić, Muharem Bazdulj, Vladimir Pištalo i Vladimir Kecmanović, uz moderatora Tihomira Brajovića.

Za 15. jun najavljeno je Brajovićevo predavanje na temu “Subverzivni Andrić: politika kao ‘prokleta avlija’ književnosti”, dok će poeziju Andrića govoriti Slobodan Beštić.

Muzički program obuhvata kompozicije Ludmile Frajt “U sumrak pevaju devojke”, u izvođenju Hora Radio-televizije Srbije, pod vođstvom dirigenta Mladena Jagušta, zatim delo “Znakovi pored puta” Ivane Stefanović, u izvođenju flautiste Ljubiše Jovanovića i pijanistkinje Bojane Dimković, te “Prokletu avliju” Isidore Žebeljan, koju izvode sopran Jasmina Stojković, klarinetista Jovan Anđelković, violinistkinja Eleonora Nikolić, pijanistkinja Bojana Stanković i kontrabasista Bogdan Živanović.

Završnica će proteći u znaku tribine na temu “Između svetlosti i mraka: enigma Andrićeve erotike”, a učesnici su Jelena Pilipović, Marija Grujić, Petar Jevremović, Mihajlo Pantić i Tihomir Brajović, dok je moderatorka Tatjana Rosić.


Objavile: Male novine | 15. 06. 2011.

Posaljite komentar


nine − 9 =